Lokala coronaråd för 7 av 10 svenskar – samtidigt skärps reglerna för krogbesök

Uppdaterad
Publicerad

Över sju miljoner svenskar omfattas nu av särskilda råd med anledning av pandemin – samtidigt skärps reglerna kring restaurang- och krogbesök. ”Inte så värst trevliga besked”, konstaterade Stefan Löfven.

– Det vi gör fel nu får vi lida för sedan, sa statsministern under tisdagens pressträff.

Det var ord och inga visor när Stefan Löfven bjöd in till presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Läget är mycket allvarligt. Allt fler intensivvårdsplatser används för att vårda svårt covidsjuka patienter. Mycket talar också för att antalet avlidna kommer öka. Den lilla respit vi fick i somras är över och då förstår ni nog att det inte kommer bli så värst trevliga besked i dag, inledde statsministern innan han fortsatte:

Coronapandemin

– Det vi gör rätt nu, det får vi glädje av sedan. Det gör fel nu får vi lida för sedan. Det vi gör nu kommer att göra skillnad för om och hur vi kommer fira Lucia. Det vi gör nu kommer göra skillnad för vilken sorts julfirande vi kommer ha och vem som eventuellt ska kunna vara med. Det här kan låta hårt men det är så verkligheten ser ut.

”Nu måste alla skärpa sig”

Beskedet var att de allmänna råden skärps för Halland, Örebro län och Jönköpings län.

– Det här innebär att sju av tio svenskar omfattas av skärpta råd, konstaterade Stefan Löfven.

Därtill skärps alltså reglerna för restaurangbesök – från och med nu får fler än åtta personer inte sitta vid samma bord.

– Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar. Vi vet hur farligt det här är. Vi har nästan 6 000 människor avlidna.

Lägger fram ändringsbudget

Tillsammans med januaripartierna C och L kommer regeringen också att lägga fram två nya ändringsbudgetar. I den elfte ändringsbudgeten ingår 10 miljarder som ska kompensera kommuner och regioner för medkostnader till följd av covid-19.

Dessutom skjuts ytterligare 3 miljarder kronor till för testkostnader. Sverige kommer också att bidra med 300 miljoner kronor till EU:s redan påbörjade arbete med att ta fram ett vaccin mot sars-cov-2.

I den tolfte ändringsbudgeten ingår också ett förslag om att personer som inte kan jobba på grund av smittrisk ska kunna få ersättning i upp till ett halvår. Den läggs fram nästa år.

Lena Hallengren sade sig vara medveten om att reglerna och restriktionerna frestar på svenskarna.

– Pandemin drar ut på tiden. Vi är tio miljoner svenskar som saknar det vanliga livet, men ska vi komma tillbaka dit måste vi ta nya tag, sa hon.

De här regionerna har lokala rekommendationer

Åtta regioner har infört lokala råd i samarbeta med Folkhälsomyndigheten:

Två regioner har infört egna lokala råd:

Besluten kan komma att förlängas.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet