En allvarlig drunkningsolycka i småländska Vallsjön har återigen riktat uppmärksamheten mot hur osäkert det är att gå ut på isarna, särskilt när det blivit plusgrader och isen är mer porös. Fyra män i 65-75 årsåldern, som tros ha varit ute på Vallsjön för att fiska, omkom.
Mellan den 1 och 21 februari i år hanterade SOS Alarm 117 drunkningsärenden, vilket kan jämföras med 37 larm under samma period 2020.
Under januari var ökningen inte lika dramatisk men ändå stor då 98 drunkningslarm kom in till SOS Alarm jämfört med 57 stycken januari 2020. Men antalet dödliga utgångar är betydligt färre. Enligt Svenska livräddningssällskapets preliminära statistik omkom tre personer i januari.
– Fina isar och vackert väder gör att många ger sig ut. Däremot saknas tillräcklig kunskap om vad man ska tänka på när man är ute på isen och olyckan är framme. Det har verkligen märkts i vår statistik, säger Göran Bertilsson, Brandingenjör på SOS Alarm.
”Isen smälter snabbt”
Ofta handlar det om fler än en person som råkat illa ut och det snabba väderomslaget på många håll i landet bidrar till att isen är opålitlig.
– Nu i sportlovstider är det extra viktigt att tänka på att bara vistas på isen om det är riktigt säkert. Isen smälter snabbt och man behöver ha koll på hur man ska agera både proaktivt och om man hamnar i vattnet, säger Göran Bertilsson.
Mikael Olausson från Issäkerhetsrådet avråder helt från att gå ut på isen om man är det minsta osäker.
– Håll dig på land. Det finns ingen anledning att ge sig ut på isen, den kommer att smälta bort och det är otroligt svårbedömt just nu.
Kan man gå ut på isen om man ser att många andra redan är ute och promenerar på isen?
– Det går inte alls. Det är en vanlig företeelse, men du måste själv veta om isen är tillräckligt tjock. Vet du inte det får du stanna på land.