Livsmedelsverket anser att svenskarna borde minska sin konsumtion av rött kött och charkprodukter avsevärt. Anledningen är kopplingen mellan köttkonsumtion och cancer.
Myndigheten har föreslagit att dagens rekommendation om max 500 gram rött kött per person och vecka ändras till max 350 gram. Något som enligt Livsmedelsverket skulle kunna leda till 800 färre dödsfall per år.
Men landsbygdsminister Peter Kullgren vill inte säga att det vore bra om svenskarna skulle minska sin köttkonsumtion.
– Jag tycker att det ska vara upp till var och en vad man vad man har för kostpreferenser. Jag tror att det är viktigt att man att man äter det som man känner att ens kropp mår bra av.
– Politiken måste ta hänsyn till flera perspektiv. Hälsa är ett. Regeringen har varit tydlig med att vi också måste lägga till beredskapsperspektivet. Här är animalieproduktionen i vårt land oerhört central.
Nya kostråd nästa år
Livsmedelsverket presenterar de nya kostråden i början av nästa år. Landsbygdsminister Peter Kullgren säger att regeringen nu håller på att granska råden.
– Vi håller på att granska huruvida det här tar hänsyn till beredskapsperspektivet som regeringen redan har beslutat att man ska göra. Kommer vi fram till att man inte har lyssnat på vad regeringen har bett om, så är det klart att vi kommer att ge något slags nytt uppdrag i sådana fall.
Livsmedelsverket menar att man har tagit hänsyn också till beredskapsfrågan. Men du verkar inte helt nöjd med deras arbete?
– Vi är inte färdiga med processen. Det är väl så långt jag kan säga nu.
Se hela intervjun med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) här.