• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lidiia, 87, flydde kriget i Ukraina – nu ska hon utvisas till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

I mars flydde Lidiia Prokhrenko, 87, från krigsdrabbade Ukraina till Sverige. I Rättvik har hon sin dotter och svärson som sedan dess tagit hand om henne. Men nu har Migrationsverket fattat beslut om att utvisa Lidiia – till Ryssland.

– Hon kommer att kalla krig för krig, vilket kan leda till förföljelser och fängelsestraff i Ryssland, säger Lidiia Prokhrenkos dotter Zhanna, som också är orolig för sin mors hälsa.

Det ryska medborgarskapet är skälet till att Migrationsverket prövar Lidiias fall mot Ryssland och inte mot Ukraina där hon har bott de senaste 15 åren.

Släktingar strider för Ukraina

Zhannas ukrainske exman arbetar inom ukrainska militären och även hennes son strider för Ukraina. Men Migrationsverket skriver i utvisningsbeslutet att hon ”inte gjort sannolikt att det finns en hotbild mot henne” i Ryssland och att hon därför inte kan få skydd i Sverige.

– Man bortser helt och hållet från att min klient har släktingar som strider för Ukraina mot Ryssland, säger Lidiias advokat Cemal Özkan.

Migrationsverket bedömer även att Lidiia Prokhrenko fortfarande har en ”stark anknytning” till sitt hemland Ryssland för att hon bland annat får sin pension från Ryssland.

– Sedan kriget började får jag inte längre någon pension, säger hon.

I mars aktiverades EU:s massflyktsdirektiv. Sedan dess erbjuds ukrainska medborgare, personer med skyddsbehövande status i Ukraina och deras familjemedlemmar tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Den 2 november hade 47 357 sökt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Av dem är 195 endast medborgare i Ryssland varav 128 beviljats skydd i Sverige, uppger Migrationsverket.

– En person har fått avslag. Övriga har omklassats, avskrivits eller lämnats utan åtgärd, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör på Migrationsverket, i ett mejl till SVT.

Hon kan inte svara på hur många av de avskrivna personerna som sedan fått beslut om utvisning liksom Lidiia Prokhrenko.

”Återkommande problem”

Men på den ideella föreningen Asylrättscentrum känner man till flera liknande fall.

– Det är ett återkommande problem. Ryska medborgare som har bott i Ukraina hela sitt liv tar sig till Sverige och söker asyl. Migrationsverket fattar beslut om att utvisa dem till Ryssland, säger Leticia Mendez, jurist på Asylrättscentrum.

Nu ska Lidiia Prokhrenkos familj överklaga utvisningsbeslutet. Migrationsverket avböjer intervju om ärendet.

– Eftersom vi är part i den domstolsprocessen är det inte lämpligt att vi går ut och uttalar oss om ärendet innan domstolen avgjort överklagandet, skriver Annica Dahlqvist.

Lidiia Prokhrenkos bakgrund

Lidiia Prokhrenko är född 1935 i dåvarande Sovjetunionen. Största delen av sitt liv har hon bott i ryska staden Belgorod som ligger vid gränsen mot Ukraina. Hon är medborgare i Ryssland och har permanent uppehållstillstånd i Ukraina.

Lidiias dotter Zhanna gifte sig med en ukrainsk man och år 1994 flyttade paret till Kiev, tillsammans med Lidiias barnbarn. Zhanna är medborgare i Ukraina.

För 15 år sedan flyttade Lidiia till Kiev permanent, och återförenades med familjen. Men hon är fortfarande rysk medborgare och får pension från Ryssland.

I mars 2022 evakuerades Lidiia till Sverige. Sedan dess har hon bott hos sin dotter och hennes svenska man i Rättvik.

I somras fattade Migrationsverket beslut om att utvisa Lidiia. I sitt beslut skriver Migrationsverket att Lidiia Prokhrenko bedöms ”fortfarande ha en stark anknytning till sitt hemland Ryssland” för att hon är rysk medborgare, ”har arbetat på en bank i Ryssland och får sin pension från Ryssland”.

Enligt läkarintyget lider hon av högt blodtryck och viktförlust, vilket kräver livslång medicinsk behandling. Alla dessa intyg har Migrationsverket tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.