Sedan ett och ett halvt år tillbaka befinner sig den spionmisstänkte visselblåsaren Edward Snowden i Ryssland. Tidigare i år tilldelades han det alternativa Nobelpriset, Right Livelihood Award. I en exklusiv intervju i SVT säger han nu att han vill komma till Sverige.
– Jag ser Edward Snowden som en superhjälte. Jag faller ner på knä för honom. Men jag ser inte hur det skulle kunna vara möjligt för honom att kunna komma hit och sedan stanna här. Moral är en sak, men vi kan inte gå emot våra grundlagar, säger ledarskribenten Hanne Kjöller på Dagens Nyheter.
”Exceptionell situation”
Snowden har hela tiden angett som skäl för att stanna i Ryssland att han riskerar utvisning till USA om han reser till ett annat land. Hittills har Sverige inte lämnat några garantier för att han inte skulle utlämnas om han kommer hit. Utlämningsärenden såväl som asylärenden hanteras i domstolar. Men Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg menar att lagarna ska gälla.
– Men det här är en exceptionell situation. Man bör överväga att försöka hitta ett sätt att kunna få honom till Sverige och låta honom stanna här. Eftersom han har gjort avslöjanden som är av så oerhörd betydelse för världen så kanske man måste frångå vissa lagar och regler.
”Bör få en fristad”
Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Hans Linde anser också han att Snowden bör få komma till Sverige. Han menar dessutom att Snowden bör beviljas asyl.
– Vi i Vänsterpartiet tycker att det är självklart att det i svensk lagstiftning ska finnas möjligheter för visselblåsare att få en fristad i vårt land.
Är det här någon ni kommer arbeta för i riksdagen?
– Ja, vi måste agera för att Snowden ska kunna komma hit och ta emot sitt pris. Vi måste också se till att den svenska regeringen kan garantera hans säkerhet och att han inte utlämnas till USA, säger Hans Linde.
I en skriftlig kommentar säger Morgon Johansson (S) att lagen inte lämnar någon möjlighet för regeringen att på förhand överväga en förväntad förfrågan om utlämning. Han påpekar även att det är polis och åklagare som är ansvarar för utredningar när det gäller efterlysningsärenden och att regeringen inte kan ingripa i sådana ärenden.
Riskerar 30 års fängelse
I USA betraktas Edward Snowden av många som en landsförrädare och riskerar upp emot 30 års fängelse om han döms för spioneri. Han befinner sig därför i en svår situation där valmöjligheterna är få.
– Det är skandalöst att han tvingas befinna sig i en så auktoritär stat som Ryssland, där regeringen inte bryr sig om mänskliga rättigheter. Här borde Sverige och andra EU-länder kliva fram och ta ansvar. Man bör ge skydd åt en människa som avslöjat grova missförhållanden och grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, säger Robert Hårdh som är chef på organisationen Civil Right Defenders.
Anses mycket farlig
Anne Ramberg på Advokatsamfundet menar att det förmodligen inte finns någon person just nu som är så farlig för amerikanska intressen som Edward Snowden. Han har skadat USA i stor omfattning och därför är fallet Snowden så känsligt för regeringar runtom i världen.
– USA kommer vidta alla åtgärder för att få honom till USA. Jag har tydligt kritiserat den förra regeringen för att vara för fromma i kritiken mot USA. Det är pinsamt att vi var det enda landet tillsammans med Storbritannien som inte stod upp och tydligt fördömde USA för den omfattande avslyssingen. Nu är det en annan politisk ledning i Sverige och de kanske har en annan syn, säger Anne Ramberg.
Sverige har inte ministerstyre
Många av reaktionerna i dag handlar om att de flesta anser att Edward Snowden gjort världen en tjänst med sina avslöjanden, men att det är svårt att frångå lagstiftningen. Hanne Kjöller påpekar att Sverige inte har ministerstyre och att man därför måste låta rättsväsendet avgöra.
– Jag vill poängtera att man både kan värna rättstatens principer och ömma för Edward Snowden. Det här är inte en fråga för eller emot honom, säger Kjöller.