Ericsson och USA:s justitiedepartement (DOJ) har tecknat ett så kallat defered prosecution agreement, DPA. Det är ett avtal som innebär att justitiedepartementet skjuter upp åtal samt att anklagelserna avvisas när avtalet löper ut om Ericsson uppfyller villkoren i avtalet.
– Det låter extremt allvarligt och jag tror att det blir dyrt. Att DOJ säger att man har brutit mot DPA är jätteallvarligt, säger Peter Utterström till Di och fortsätter:
– I värsta fall river DOJ upp DPA och då blir det åtal och process, i bästa fall anser myndigheterna att ”ok ni borde ha rapporterat bättre”. Däremellan handlar det om dollar. Antingen säger DOJ att vi överväger att riva upp avtalet eller så betalar ni X miljarder dollar.
Inga anmälningar till Riksenheten
SVT Nyheter har frågat Riksenheten mot korruption, som är den åklagarmyndighet som ansvarar för fall som rör mutor och annan korruption i Sverige, kring hur de ser på de nya avslöjandena om Ericsson.
Myndigheten har tidigare sagt till Dagens Nyheter att de förväntar sig att Ericsson ska anmäla eventuella brott.
Chefsåklagare Kim Andrews, säger till SVT Nyheter att det i nuläget inte har inkommit någon anmälan till Riksenheten mot korruption från Ericsson.
– Om det kommer in en anmälan så borde det hamna på mitt bord, men jag har inte sett någon anmälan. Det kan vara så att den har kommit in och ligger i flödet men den har inte hamnat på mitt bord, säger han.
Varför inleder ni inte en förundersökning och begär in uppgifter från Ericsson?
– Jag har inte agerat för av det som redovisas är det inte uppenbart att brott har begåtts. Det behövs ytterligare uppgifter. Om man tycker det finns skäl kan man begära in mer underlag inför ett sådant beslut. Men om så skulle vara fallet är det inget som vi meddelar media i ett så tidigt skede, säger Kim Andrews.
Kanske inte ett ”mutbrott”
Det kan även vara så att de brott som Ericsson enligt internutredningen begått kan hamna under andra åklagarmyndigheter.
I det fall där en muta ska ha getts till personer inom IS är det enligt Kim Andrews inte helt säkert att det rör sig om ett mutbrott i lagens mening, då IS-medlemmar inte är mutbara personer. I så fall skulle det kunna handla om andra typer av brott.