Helena Nordstrand, åklagare och Kristofer Stahre, advokat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helena Nordstrand, åklagare och Kristofer Stahre, advokat i videon. Foto: SVT

Advokat och åklagare efterlyser praxis kring unga gärningsmän kopplade till grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Trippelmordet i Stockholm ledde till historiskt långa fängelsestraff för två ungdomar. Både åklagare och advokat i fallet hoppas att ärendet går hela vägen till Högsta domstolen.

– Praxis spretar lite grann, säger åklagare Helena Nordstrand i Aktuellt.

Advokat Kristofer Stahre, som företräder den 15-åriga pojke som beställde morden, vänder sig mot onsdagens dom. Enligt honom tolkar domstolar lagstiftningen, när det kommer till yngre gängkriminella som begår grova våldsbrott, på vitt skilda sätt.

Han ger exempel på en dom i maj gällande tre skjutningar där Svea hovrätt dömde gärningsmannen till fyra års sluten ungdomsvård.

– I dagsläget ser vi en situation där det spelar roll vilken domare du får för vilket straff man ska ha, och så ska det inte vara. Det jag vill är att alla ska dömas lika inför lagen, säger Kristofer Stahre.

”Otroligt brutala gärningar”

Helena Nordstrand påpekar att det har införts nya bestämmelser om synnerligen försvårande omständigheter, som kan leda till hårdare straff.

– Lika fall ska dömas lika, men i det här fallet är det fråga om otroligt brutala gärningar, där en gärningsman skjutit sig in i bostäder och avrättat olika familjemedlemmar – och det avspeglar sig förstås i straffvärdet.

Att personer under 18 år döms till fängelse är ovanligt. Ungdomar mellan 15 och 17 år döms oftast till sluten ungdomsvård i stället för fängelse vid grova brott, men det har regeringen som mål att ändra på.

Fler fängelsedömda tonåringar

Planen är att ersätta ungdomsvård med ungdomsfängelser, som ska stå färdiga senast sommaren 2026. Det senaste året har dock flera tonårspojkar dömts till längre fängelsestraff för gängmord.

Kristofer Stahre tycker att det är nödvändigt att fallet går hela vägen upp till Högsta domstolen för att få en praxis.

– Det behövs verkligen och jag hoppas att Högsta domstolen tar sitt ansvar, säger han.

Helena Nordstrand håller med om att praxis behövs.

– Jag tror att det finns ett behov av att Högsta domstolen tittar på det och ger oss vägledning i hur de här straffen för unga personer ska mätas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.