SVT:s reporter Sofia Yohannes och två poliser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om tingsrättens dom: ”Kommer leda till diskussioner om hur man får stopp på de så kallade 'barnsoldaterna' som tar på sig morduppdrag”. Foto: SVT

”Domstolar kanske börjar resonera på liknande sätt framöver”

Publicerad
Analys ·

Aldrig tidigare i modern tid har så unga personer dömts till så långa fängelsestraff som i fallet med trippelmordet i Stockholm. Kanske blir det så att domstolar börjar resonera på liknande sätt framöver.

Sofia Yohannes

Reporter

I mitten av oktober i förra året besköts två småbarnsfamiljer i sina hem i södra Stockholm. Inom loppet av 25 timmar dödades två kvinnor och en man – även en mamma och ett barn skadades.

Nu har tingsrättens dom fallit. Två tonårspojkar döms – 17-åringen får 12 år och den 16-årige anstiftaren tio år. Domarna är extremt ovanliga i svensk rättshistoria – där få under 18 döms till långa fängelsestraff.

Här menar tingsrätten att det föreligger synnerliga skäl till att de inte döms till sluten ungdomsvård. Oavsett var man står i frågan kommer domen att återigen intensifiera debatten om hårdare straff.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.