Två poliser vid villakvarteret i Tullinge, där två kvinnor mördades

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De mordmisstänkta skulle få 150 000 ”per skalle” – hör åklagaren om utredningen kring de tre morden: ”Helt oskyldiga barnfamiljer” Foto: Blåljusbilder, SVT

Tonåringar åtalas för tre mord i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av oktober förra året sköts en pappa ihjäl i en villa vid Telefonplan i Stockholm. Natten därpå sköts två kvinnor ihjäl i en villa i Tullinge. I dag åtalas en 17-åring från Linköping för de tre morden och en 15-årig pojke åtalas för att ha beställt morden.

En 16-årig flicka och en 22-årig man åtalas också för medhjälp till mord och försök till mord.

– De här gärningarna har anknytning till ett kriminellt nätverk, säger senior åklagare Helena Nordstrand, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Natten till torsdagen den 12 oktober sköts en pappa i 40-årsåldern ihjäl i villan vid Telefonplan i södra Stockholm. 17-åringen, som var 16 år vid tiden för morden, åtalas därför även för försök till mord mot tre andra personer som befann sig i huset vid tillfället.

– Även mamman i familjen träffades av ett skott, i överkroppen. Hon höll sitt barn i famnen och barnet tillfogades en sårskada i buken, säger Helena Nordstrand.

Tre barn i huset när morden skedde

Natten därpå skedde nästa mord. Då sköts två kvinnor ihjäl i en villa i Tullinge i Botkyrka söder om Stockholm. Den ena kvinnan var i 20-årsåldern och den andra i 60-årsåldern.

Även här fanns barn i huset när morden skedde, och 17-åringen åtalas även för mordförsök mot en kvinna och de tre barn som befann sig i huset vid tillfället. Kvinnan och barnen blev inte fysiskt skadade.

Greps med automatvapen i taxi

Den mordåtalade greps kort efter dubbelmordet i Tullinge. Han förnekar brott.

– Skytten greps i en taxi på väg från brottsplatsen i Tullinge. Med sig i bilen hade han mordvapnet, säger senior åklagare Helena Nordstrand.

I villan i Tullinge bor en känd artist som är anhörig till en person som enligt SVT:s uppgifter kopplas till det så kallade Zeronätverket.

15-åring beställde morden

Enligt åklagaren är det en 15-årige pojke som har anlitat skytten och även anskaffat vapnet som har använts vid skjutningarna.

– 15-åringen har också tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet, ett gömställe under den tid som skytten skulle utföra de här uppdragen, säger Helena Nordstrand.

Se SVT:s livesändning i samband med åtalet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.