Afghanistans president, Ashraf Ghani. Foto: SHAWN THEW/Stina Stjernkvist/TT

Afghanistan vill inte ta emot tvångsutvisade medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Afghanistans regering säger att man tillfälligt slutar ta emot medborgare som tvångsutvisats från EU-länder.

Orsaken är det oroliga säkerhetsläget i landet, skriver det afghanska ministeriet för flyktingar och återvändning i ett pressmeddelande.

Det afghanska ministeriet för flyktingar och återvändning uppmanar alla EU-länder att upphöra med utvisningar i tre månader framåt på grund av spridningen av covid-19 och våldsupptrappningen från talibanerna i synnerhet.

”Flyktingministeriets ledning har vid upprepade tillfällen uttryckt sin oro i detta avseende mot värdländer och har efterlyst ett stopp för migranternas återkomst”, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

Oklart om beskedet påverkar Sverige

Om beskedet kommer att påverka några utvisningar från Sverige är för tidigt att säga i nuläget.

– Med den begränsade information vi har i nuläget är det oklart om det berör Sverige, men justitiedepartementet följer frågan mycket noga, säger Mirjam Kontio, pressekreterare hos migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Enligt polisen kommer Afghanistans beslut dock inte att påverka utvisningarna till landet. Detta eftersom Afghanistan just nu kräver att alla återvändare måste testas för covid-19 och Sverige tvingar inte någon att testa sig, utan det är upp till var och en att bestämma om man vill testa sig eller inte, skriver myndigheten i ett mejl till SVT.

Det innebär att det redan är många som inte testar sig och som därför inte kan skickas tillbaka till hemlandet. Afghanistan, liksom flera andra länder, har tidigare stängt gränsen helt för inresa under pandemin vilket också påverkat utvisningarna ur Sverige. 

SVT har sökt Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.