Callis Amid har i flera omgångar jobbat som soldat för Försvarmakten i Afghanistan. I dag arbetar han för att Sverige ska hjälpa de tolkar som har bistått det svenska försvaret i Afghanistan. Han anser att Sverige även bör hjälpa till exempel vakter och kökspersonal, samt deras familjer, sammanlagt rör det sig om omkring 300 personer.
Men han är mycket kritisk till att regeringen inte har agerat tidigare.
– Just nu är det väldigt svårt att genomföra en evakuering. Sannolikt är det bara möjligt genom en militär operation. Hade regeringen agerat för två veckor sedan hade läget varit helt annorlunda, säger Callis Amid.
Misslyckas med evakuering
Sverige vill evakuera 41 personer som varit lokalanställda på den svenska ambassaden i Kabul, samt deras familjer, men lyckas inte eftersom de inte kan ta sig in på flygplatsen, vilket Ekot rapporterade om igår.
– Det blir värre nu. Talibanerna knackar dörr och söker efter individer som jobbat för väst, säger Callis Amid.
En likanande situation gäller för svenskar som befinner sig i Afghanistan. Utrikesdepartementet, UD, har uppmanat personer på den så kallade ”svensklistan”, som bett om hjälp att lämna landet, att bege sig till flygplatsen i huvudstaden Kabul.
– Många är oroliga för att det kommer trappas upp ytterligare och nu börjar en militär operation bli svår att genomföra. Det finns risk för att myndighetspersonal hamnar i strid och att helikoptrar skjuts ner.
Callid Amid säger att han inte tror att UD är berett att ta de riskerna för att evakuera lokalanställd personal.
Även facklig kritik
Även fackförbundet ST kritiserar regeringen för att ha agerat senfärdigt och kräver att lokalanställda på svenska myndigheter utomlands ska ha samma skydd som de utsända från Sverige.
– Vi anser att UD borde ha evakuerat all personal samtidigt. Både utsända och lokalanställda. Det här som har hänt i Kabul visar att UD måste göra mycket mer än man gör idag, säger Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST, och fortsätter:
– De är anställda av UD och en arbetsgivare måste faktiskt sätta de anställdas säkerhet i främsta rummet.
Utrikesministern: Lokalanställda inne på flygplatsen
Vid 13-tiden på lördagen twittrade utrikesminister Ann Linde att UD:s personal i Kabul lyckats få in lokalanställda med familjer på flygplatsen. Det är dock oklart hur många personer det rör sig om och när de kan lämna landet.
”I nära samarbete med andra länder fortsätter det intensiva evakueringsarbetet”, skriver Ann Linde på Twitter.