Amerikanska tankesmedjor, eller think-thanks, har ibland kallats ”universitet utan studenter”. De har historiskt sett haft stort inflytande över både amerikansk inrikes- och utrikespolitik men har också kritiserats för att agera mer som lobbyister för storföretag och politiska partier än som oberoende forskare.
Även i Sverige har tankesmedjorna spelat en viktig roll i modern historia. En av de tidigaste är SNS, studieförbundet näringsliv och samhälle, som bildades redan 1948 av en grupp unga företagsledare.
Nära knutna till politiska partier
Visserligen betonar så gott som alla tankesmedjor sitt oberoende. Ändå är flera av dem nära knutna till politiska partier eller fackföreningar och näringsliv. Som exempel har tankesmedjan Tiden kopplingar till Socialdemokraterna och arbetarrörelsen. Den liberala tankesmedjan Fores har kopplingar till Centerpartiet och Liberalerna och idéinstitutet Civitas kan kopplas till Kristdemokraterna. På samma sätt har den gröna tankesmedjan Cogito band till Miljöpartiet.
SD:are startar tankesmedja
Nu startar alltså Sverigedemokraternas Mattias Karlsson en konservativ tankesmedja. Den kommer att få namnet Oikos. Ordet kommer från det gamla Grekland och betyder ungefär hem, familj.
Precis som de flesta andra tankesmedjor kommer Oikos att drivas som en oberoende tankesmedja. Men Mattias Karlsson (SD) säger samtidigt att han inte skulle säga nej till ekonomiskt stöd från Sverigedemokraterna så länge pengarna inte är villkorade.