Foto: SVT

Agendas statistik inför migrationsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda söndagen den 13 december tar vi upp förslagen till migrationslag som lagts fram av den Migrationspolitiska utredningen och regeringen i höst. I sommar ska den tillfälliga, hårdare migrationslagen från 2015 ska ersättas av en ny, permanent lag.

I programmet debatterar migrationsminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard förslagen. Båda säger sig vilja ha en stram invandringspolitik, men är inte överens om förslagen på bordet ger en asylinvandring på en nivå som Sverige klarar att integrera. De partier som vill ha en mer liberal politik har mindre stöd i riksdagen.

Vi vill ge tittaren en möjlighet att göra sin egen bedömning av argumenten, och presenterar därför en del statistik i programmet. Eftersom lagförslagen enbart handlar om asyllagstiftningen gäller statistiken asylinvandrare och deras anhöriga, inte till exempel arbetskraftsinvandrare och deras familjer, som är en ökande del av den totala invandringen till Sverige. I den här artikeln hittar du mer om uppgifterna och varifrån siffrorna kommer.

Migrationsverket säger i ett inslag i programmet att antalet asylsökande till Sverige i år tros bli 13 000 personer, den lägsta siffran på flera år, till stor del på grund av coronapandemin.

Foto: SVT

Vi berättar att antalet asylrelaterade uppehållstillstånd – alltså de som får stanna i Sverige - är 9600 till och med november i år. I Migrationsverkets kategori ”Asyl” ingår flera olika grunder till uppehållstillstånd, från konventionsflyktingar till ensamkommande om omfattas av gymnasielagen. 5200 anhöriga till asylinvandrare också fått uppehållstånd under samma period.

I ett diagram visar vi hur antalet asylrelaterade uppehållstillstånd, och anhöriga till sådana personer, varierat mellan åren 2009-2020 (tom november), med en tydlig topp 2016. 

Vi berättar att antal personer som fått uppehållstillstånd av asylrelaterade skäl till Sverige under 2000-2019, och deras anhöriga, uppgår till 574 000 personer.

Foto: SVT

Slutligen visar vi en lista för antalet beviljade uppehållstillstånd av asylrelaterade skäl i relation befolkningen för EU-länderna, där Sverige 2019 var det land som hade det femte högsta mottagandet, efter att för några år sen ha toppat listan. I den svenska politiska debatten har bl a regeringen framfört att Sverige inte ska ta mer än sin andel av EU:s totala asylmottagande.

I programmet intervjuas också Röda Korset, som menar att de föreslagna reglerna är så strikta att integrationen försvåras, och att det blir orimligt svårt att förenas med sin familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet