Steven Chu, Nobelpristagare och fd energiminister i USA (arkivfoto 2010) och Karin Bäckstrand, professor vid Stockholms universitet och ledamot i regeringens klimatpolitiska råd. Foto: TT/J.Scott Applewhite/Stockholms universitet/Niklas Björling

Agendas studiogäster om klimatet 9 december

Uppdaterad
Publicerad

Steven Chu, Nobelpristagare 1997 och energiminister i USA 2009-2013 och Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet medverkar i Agenda 9 december.

Nobelpristagaren Steven Chu har som energiminister mellan 2009 och 2013 haft en ledande roll i USA:s energi- och klimatpolitik. Barack Obama motiverade utnämningen av Chu med dennes arbete på Berkeley-universitetet kring förnybara energikällor.

Under sina fyra år som energiminister delade Chu ut tiotals miljarder dollar i lån och bidrag för att främja utvecklingen av förnyelsebar energiteknik, något som ledde till en debatt kring hur effektivt pengarna användes.

Nyhetsbloggen

Chu försvarade de massiva investeringarna med att det ofta tar många år för teknik att utvecklas och bli effektiv. Chu fick också mycket kritik från republikanska politiker för ett lån på en halv miljard dollar till solpanelstillverkaren Solyndra, som gick i konkurs.

Steven Chu fick också ta emot kritik från den amerikanska kolindustrin efter att ha sagt att att kol var ”hans värsta mardröm”. Chu modifierade senare sitt uttalande med att han syftade på kolförbrukningen i hela världen och att det viktiga var att hitta sätt att använda kol på ett mer klimatvänligt sätt.

Agenda har fått tillfälle att intervjua Steven Chu då han är i Stockholm för att delta i den årliga Nobel Week Dialouge, en vetenskapskonferens i samband med Nobelfirandet.

Karin Bäckstrand är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon ingår i regeringens klimatpolitiska råd, ett oberoende vetenskapligt råd med uppdrag att utvärdera om regeringens politik verkligen leder mot målet om noll utsläpp år 2045.

Karin Bäckstrand har också gästforskat på flera framstående universitet i olika länder med tvärvetenskapliga projekt kring miljö och hållbar utveckling.

För närvarande leder hon ett forskningsprojekt som rör samhällets omställning mot en fossilfri framtid. Hon har också under lång tid forskat kring demokratins förmåga att möta globala miljöhot – en fråga som blivit alltmer aktuell i takt med vetenskapsvärldens varningar om konsekvenserna av den snabba globala uppvärmningen. Hur ska politiker kunna driva igenom långsiktiga förändringar som kanske är nödvändiga men inte alltid populära hos väljarna?

Karin Bäckstrand menar att demokratin är central i klimatomställning och pekar på vikten av den roll icke-statliga aktörer från civilsamhälle och industri spelar i sammanhanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet