Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka träffar som verktyget får upp vid en körning av Payton S. Gendrons manifest, publicerat innan han sköt ihjäl 10 personer på en stormarknad i Buffalo 2022. Foto: SVT

AI-verktyget som kan hitta potentiella terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens kan användas i kampen mot terrorism. Svenska forskare har tagit fram AI-verktyget som i skriftlig kommunikation letar efter spår som kan avslöja ensamagerande våldsmän.

– Verktyget är en assistent som gör att vi människor kan göra bättre bedömningar, säger forskaren Lisa Kaati. 

De största terrorhoten mot Sverige bedöms komma från personer som agerar på egen hand. Att hitta sådana personer är svårt, men verktygets algoritmer kan erbjuda en hjälpande hand.

Det AI-baserade verktyget har fått namnet Dechefr och bygger på flera års forskning om hotbedömningar av kommunikation. Syftet med verktyget är att kunna upptäcka potentiella ensamagerande våldsverkare genom att identifiera olika typer av varningsbeteenden i till exempel mejl eller inlägg i diskussionsforum.

Lisa Kaati är lektor på Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet och en av forskarna som varit med om att ta fram verktyget.

– Människor har inte möjlighet att läsa igenom all form av kommunikation som skulle kunna vara problematisk i dag. Därför behöver vi ett verktyg som kan hjälpa oss att sortera fram information, säger hon, och tillägger att det efteråt alltid måste göras en manuell bedömning.

Letar bland annat efter känslouttryck

Varningsbeteenden som verktyget kan flagga upp är bland annat om en person uttrycker mycket ilska, är väldigt fixerad vid till exempel ett visst ämne eller pratar mycket om tidigare våldsverkare.

– Bara för att man har ett, två eller tre av varningsbeteendena så betyder inte det att man är en person som kommer begå ett våldsdåd, utan det handlar mer om en samlad bild, säger Lisa Kaati.

Används i USA

Säkerhetspolisen vill inte svara på SVT:s frågor om huruvida myndigheten använder Dechefr eller något liknande verktyg i jakten på potentiella våldsverkare, men enligt Lisa Kaati är verktyget unikt.

I dag används det av företag och polismyndigheter som jobbar på olika skolor i USA, berättar hon:

– I USA är det mer naturligt att man gör hot- och riskbedömningar av individer. Det är mer en del av ett strukturerat arbete, men jag tror att det finns en stor potential för det här verktyget i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.