Fram till juli i år beviljades 97 500 uppehållstillstånd i Sverige. Av dem utgör den största gruppen, runt 40 000 personer, människor som har flytt från Ukraina. Sverigedemokraterna har genomgående välkomnat flyktingar från Ukraina och gör det än i dag, enligt Jimmie Åkesson.
– De är här enligt EU:s massflyktsdirektiv och de är här för att få tillfälligt skydd, säger han.
Samtidigt lyfts antalet beviljade uppehållstillstånd ofta som ett problem av Åkesson och hans partikollegor. Budskapet är att regeringen brutit löften om att hålla nere antalet. Att SD själva skulle ha bidragit till de höga siffrorna genom att välkomna ukrainare håller inte Åkesson med om.
– Jag tror att man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi har fortsatt en stor asylinvandring och vi har en asylrelaterad invandring utöver flyktinginvandringen från Ukraina och det är naturligtvis ohållbart i längden.
Förespråkar asylstopp
Antalet asylsökande som fick uppehållstillstånd uppgick under det första halvåret till 5 240 personer. Den siffran visar dock inte hela sanningen, menar Åkesson som vill skilja på asylinvandring och vad han kallar asylrelaterad invandring.
– De kan komma antingen som asylsökande, anhöriga eller arbetssökande, men det är fortsatt så att de inte hamnar i någonting annat än utanförskap och bidragsberoende. Då blir de en belastning för det här landet och vi klarar inte det.
– Vi ska inte har mer asylrelaterad invandring från världens alla hörn. Den invandringen ska vara så nära noll som det är möjligt.
För att motverka utvecklingen vill partiet se vad de kallar ett asylstopp, där asylsökanden endast ska tas emot från grannländer enligt principen ”första säkra land”. Exakt hur ett sådant skulle kunna utformas återstår att se.
– Vi ska tillämpa den miniminivå som är möjlig enligt EU-rätten och det finns ett antal saker som man inte har gjort i Sverige, det finns ytterligare verktyg, säger Jimmie Åkesson.