Så bevakar SVT valet – och så följer du valspurten

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 september går Sverige till val. SVT guidar dig igenom valspurten med hjälp av utfrågningar, dueller, debatter, analyser – och slutligen den stora valvakan. Här är de viktigaste hållpunkterna.

Partiledarutfrågningen

Programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft frågar ut partiledarna i den klassiska utfrågningen, direkt från tv-huset i Stockholm. De sänds i SVT1 och på SVT Play. På svt.se kan du följa utfrågningarna direkt, samt snabbt få höjdpunkter och analyser.

  • Torsdag 18 augusti 20.00: Annie Lööf (C)  
  • Söndag 21 augusti 20.00: Ulf Kristersson (M) 
  • Tisdag 23 augusti 20.00: Magdalena Andersson (S) 
  • Torsdag 25 augusti 20.00: Jimmie Åkesson (SD)  
  • Söndag 28 augusti 20.00: Nooshi Dadgostar (V) 
  • Tisdag 30 augusti 20.00: Ebba Busch (KD) 
  • Torsdag 1 september 20.00: Johan Pehrson (L) 
  • Söndag 4 september 20.00: Per Bolund (MP) 

Statsministermötet

Med bara några dagar kvar till valet, onsdag 7 september, möts statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i en direktsänd duell inför publik i Uppsala.

Programledare är Karin Magnusson och Fouad Youcefi.

Nu söker SVT personer som vill ställa frågor till Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M). Vill du vara med på plats i Uppsala och ställa en fråga? Skriv till statsministermotet@svt.se.

Statsministermötet sänds klockan 20-21.30 i SVT1 och på SVT Play.

Slutdebatten

Programledare Karin Magnusson och Fouad Youcefi leder den traditionella slutdebatten mellan partiledarna två dagar innan valet, fredag 9 september. Debatten sänds direkt klockan 20-22 i SVT1 och på SVT Play.

Valvakan

På valdagen söndagen den 11 september, sänder SVT dygnet runt. Nytt för i år är att tittarna kan följa rösträkningen i realtid, med hjälp av en specialutvecklad skärm.

– I årets valvaka kommer vi att ha möjlighet att följa dramatiken kring rösträkningen i landet på ett helt nytt sätt. Vår förhoppning är att tittarna ska kunna följa valet under kvällen ända ner på enskilda valdistrikt. Vår interaktiva skärm kommer att visa hur resultatet växer fram på ett sätt som inte gjorts i Sverige tidigare, säger Michael Kucera, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram.

Valvakan sänder 18.15-19.25 och från 19.45 och framåt. Klockan 20.00, samtidigt som vallokalerna stänger, presenteras kvällens tyngsta prognos SVT Valu. I studion finns bisittare och gäster för att förklara, analysera och ge perspektiv på valhändelser och resultat. Senare på kvällen kommer partiledarna till studion. 

Anders Holmberg, Camilla Kvartoft och Fouad Youcefi leder valvakan som sänds i SVT1 och på SVT Play. Under hela dagen och natten kommer du att få de senaste nyheterna och uppdaterade analyser på svt.se. 

Politikbyrån

Politikbyrån fördjupar det mest spännande inom politiken med extrainsatta program hela valspurten. Politikbyrån sänder extra efter partiledarutfrågningarna, debatterna, alla dagar veckan före valet samt efter valsöndagen. Programledare är Fouad Youcefi och Aida Pourshahidi. 

Agenda

Agendaredaktionen fördjupar sig varje söndag i i valrörelsen. Söndagen den 28 augusti direktsänds en ekonomidebatt där riksdagspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner möts. Programledare är Nike Nylander. Dagen efter valet sänds ett extrainsatt Agenda Special dit samtliga partiledare är inbjudna. Programledare är Anna Hedenmo. 

Sverige idag

Sverige idag gör tre specialprogram med fokus på några av de stora lokala valfrågorna. Specialprogrammen sänds 30 augusti, 6 september och 13 september. Programledare är Frida Wengberg, Helena Wink och Per-Anders Fredriksson.

Sverige möts

Sverige möts sänds från olika städer runt om i landet. Politiker, sakkunniga och medborgare diskuterar väljarnas viktigaste frågor. Från ett tält på Gustaf Adolfs torg i Göteborg den 10 augusti, Skaraborgs regemente den 17 augusti och Västerås den 31 augusti leder Magnus Thorén debatt kring bostadskrisen, Sveriges Nato-ansökan och hur demokratin påverkas av det politiska tonläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet