• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Så vill Åkesson lösa ”vårdkrisen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna presenterade flera nya satsningar inom vården i Almedalen.

– Det är en vårdkris, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna höll pressträff på Hamnplan i Visby i de lokalerna där LO tidigare år har hyrt plats.

– Knökfullt, konstaterade SD:s partiledare Jimmie Åkesson, nöjt när han gick upp på scenen, och möttes av applåder från anhängare som samlats bakom journalisterna.

SD vill lansera sig som ”partiet för en bättre sjukvård” och presenterade under fredagen två förslag på förändringar inom vården. Dels vill partiet ta bort det ofrivilliga skiftarbetet. Att jobba omväxlande dag, kväll, natt och helg är något som sliter både på familjeliv och hälsan, menar partiet.

– Det handlar inte om att avskaffa nattarbete helt, säger Jimmie Åkesson.

– Men det handlar om att ta bort ojämnheten. Människor ska jobba antingen bara dag eller bara natt, till exempel.

Partiet vill anslå 400 miljoner kronor till kommuner för att avveckla skiftarbete.

”Många vårdplatser står idag tomma på grund av personalbrist, vilket gör att avdelningar stängs ner och att patienter skickas hem”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Vårt mål är att vården ska vara ett drömyrke”

Per Rahmhorn, som är partiets talesperson för hälso- och sjukvårdspolitik, menar att Sverige kan lära sig mycket från andra nordiska länder och jämför med Danmark där han säger att vården fungerar mycket bättre.

– I Sverige är vårdpersonal betydligt mer missnöjda än i Danmark, säger Per Rahmhorn, och fortsätter:

– Vårt mål är att vården ska vara ett drömyrke och inte ett kall, som det är idag.

SD vill avskaffa så kallade delade turer (när personal är schemalagda till exempel förmiddag och kväll med en paus däremellan) och det andra vårdförslaget som presenterades idag handlar om återinföra patientansvarig läkare. Patienter ska kunna lista sig hos en läkare istället för hos en vårdcentral, enligt förslaget.

”Den bristande kontinuiteten för patienten är ett stort problem inom sjukvården”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson menar att regeringen följt efter SD när det gäller att satsa på vården.

– De gamla partierna försöker stoppa väljarflykten till oss, säger han.

– Det är tydligt att partiet har en strategi om att prata mycket om vårdfrågor, säger SVT:s politiske kommentator Love Benigh, som påpekar att det är svårt att säga vilket parti som först belyst vårdfrågan.

LÄS MER: SD: Det är katastrofläge i sjukvården

Sjukvården har stora problem idag, och ligger högt på väljarnas agenda över viktiga frågor, och SD har på senare tid försökt profilera sig i välfärdsfrågor för att locka nya väljargrupper. Annars är partiets främsta fråga migrationen, och framför allt hur man ska minska den.

– Därför har partiet valt att fokusera allt mer på sjukvård den senaste tiden. I partiets vårmotion i riksdagen återfanns till exempel stora satsningar på sjukvården och i dag presenteras nya förslag mot det som brukar kallas ofrivilligt skiftarbete inom vården, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator, Mats Knutson.

Sverigedemokraterna är det parti som vuxit mest i Sverige de senaste åren, och ligger nu på 20 procent enligt SVT/Novus väljarbarometer.

VÄLJARBAROMETER: SD Sveriges näst största parti

Men partiet är fortfarande politiskt isolerat, trots ihärdiga försök från ledningen att normalisera partiet. Moderaterna har sträckt ut en arm, men inget konkret har hittills kommit ut av detta, och Moderatledaren Anna Kinberg Batra har tagit emot enorma mängder med kritik på grund av det utspelet.

Förutom utmaningen att bryta isoleringen i riksdagen, brottas SD med att hantera med skandaler och rasism inom partiet. Uppmärksammade fall som domen mot Kent Ekeroth, och kontroversiella uttalanden om den svenskjudiska identiteten skadar partiet.

LÄS MER: Väljarna uppfattar SD som ett högerparti

Dessutom brottas partiet med väljarnas bild av partiet på den traditionella höger/vänster-skalan. SD-företrädare vill hävda att partiet är ett mittenparti, men en ny Novusundersökning visar att sju av tio väljare uppfattar SD som ett högerparti, något som Mats Knutson beskriver som ett ”kommunikationsproblem”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.