Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Foto: Johan Nilsson/TT och Jessica Gow/TT

Åkesson (SD) kräver att Baudin (S) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin bör avgå efter skandalerna kring partiets lotteriverksamhet.

Det enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som kräver att han avgår omedelbart.

”Upp med smutstvätten på bordet”, skriver Åkesson i ett inlägg på X.

Det har stormat kring Socialdemokraternas lotteri efter att Dagens Nyheter avslöjat att telemarketingbolaget som anlitats av S-ägda Kombispel använder sig av aggressiva säljmetoder.

Sverigedemokraterna har länge varit kritiska mot Socialdemokraternas lotterier. Partiledare Jimmie Åkesson har bland annat tidigare skrivit på X att det ”inte är ett värdigt sätt att finansiera ett parti”.

Socialdemokraternas lotter

Nu kräver Åkesson att Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin avgår.

”Se till att alla som deltagit i denna ljusskygga verksamhet får lämna partiet och betala snarast tillbaka pengarna till alla som har köpt era lotter.” skriver han på X under fredagen.

M: Öppnar för förbud mot partipolitiska lotter

Avslöjandet har väckt starka politiska reaktioner och omfattande intern kritik även inom S. Kombispels vd har fått sparken och flera personer har lämnat styrelsen efter partiets uppmaning. Socialdemokraterna har också meddelat att man slutar att använda telemarketingbolag för att sälja lotter.

Sverigedemokraterna har velat stoppa lotteriförsäljningen och i våras presenterades en utredning som föreslog skärpta regler, men inget förbud. Efter DN:s avslöjande har dock finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) öppnat för ett förbud mot partipolitiska lotterier.

Tvådelad bild. Till vänster en bild från Kombilotteriet. Till höger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turer kring Socialdemokraternas lotteri. Foto: Kombilotteriet, SVT, Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet