Tvådelad bild. Till vänster en bild från Kombilotteriet. Till höger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är turerna kring Socialdemokraternas lotteri. Foto: Kombilotteriet, SVT, Jessica Gow/TT

Turerna kring Socialdemokraternas lotteri

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring Socialdemokraternas lotteri. Detta efter att Dagens Nyheter avslöjat att telemarketingbolaget som anlitats av S-ägda Kombispel använder sig av aggressiva säljmetoder.

Tidigare anställda på callcentret i Barcelona vittnar om att de uppmanats vara aggressiva i försäljningen och att man särskilt fokuserade på äldre och förvirrade personer. De berättar för DN att de sålde lotter till personer som sannolikt inte förstod köpvillkoren.

Avslöjandet har väckt starka politiska reaktioner och omfattande intern kritik inom S. Kombispels vd har fått sparken och flera personer har lämnat styrelsen efter partiets uppmaning. Socialdemokraterna har också meddelat att man slutar att använda telemarketingbolag för att sälja lotter.

Socialdemokraternas lotter

Flera andra bolag som samarbetat med Effective Communication har också pausat sina avtal.

Samtidigt rapporterar både Expressen och Svenska Dagbladet att flera personer kring callcentret kan kopplas till organiserad brottslighet.

Het politisk fråga

Socialdemokraternas lotterier har länge varit en het politisk fråga. Verksamheten har genom åren dragit in hundratals miljoner kronor till partikassan – men den har också kritiserats för att vara oetisk.

Regeringen och Sverigedemokraterna har velat stoppa lotteriförsäljningen och i våras presenterades en utredning som föreslog skärpta regler, men inget förbud. Efter DN:s avslöjande har dock finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) öppnat för ett förbud mot partipolitiska lotterier.

Hör mer om lotteriskandalen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet