• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åklagare: ”Ett av de allvarligaste brotten som finns”

Uppdaterad
Publicerad

Den 60-årige mannen kom till Sverige för att besöka bekanta.

Nu står han åtalad för grovt folkrättsbrott och flera mord och blir den förste att prövas i domstol för massavrättningarna i Iran 1988.

– Det är ett av de allvarligaste brotten som finns, både internationellt och inom den svenska lagstiftningen, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.

Efter att ha suttit häktad nästan i två år åtalades 60-åringen på tisdagen, misstänkt för att ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar. Utredningen om mannens inblandning i vad som skedde i sommaren 1988 i Iran har krävt mycket tid. 

– Det är första gången det prövas i hela världen. Det har varit omfattande att hitta bevisning, både för vad som skedde men också höra målsäganden och vittnen som varit på platsen, säger Kristina Lindhoff Carleson.

Åtta månader lång rättegång

60-åringen misstänks ha varit jurist kopplad till fängelset Gohardasht i Karaj i Iran där fångarna satt innan de avrättades. Där ska mannen ha varit delaktig genom att välja ut vilka fångar som skulle ställas inför en domstolsliknande kommission, bland många iranier kallad ”dödskommissionen”.

Under rättegången kommer drygt 70 personer att höras.

– Det handlar dels om vittnen som varit på fängelset, som är själva brottsplatsen. Sedan finns det målsäganden som har anhöriga som har varit på platsen, säger Kristina Lindhoff Carleson.

Om två veckor inleds rättegången som beräknas pågå ända till april nästa år. 60-åringen åtalas för grovt folkrättsbrott, även kallat krigsbrott, och flera mord.

– Det är ett av de allvarligaste brotten som finns, både internationellt och inom den svenska lagstiftningen, säger Kristina Lindhoff Carleson.

Nekar till brott

60-åringen har själv hela tiden nekat till brott och hävdade efter gripandet i november 2019 att man att man tagit fel person. Hans advokat Thomas Söderqvist tycker det är beklagligt att hans klient fått sitta häktad i över 1,5 år.

– Det är jobbigt att sitta frihetsberövad under så lång tid, så det är väldigt olyckligt att det dragit ut så på tiden. Men hans inställning är att han inte har någon inblandning i avrättningarna i Iran, säger Thomas Söderqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.