Akuta kejsarsnitt ökar bland förstföderskor

Publicerad

Samtliga 21 regioner uppger nu att de saknar barnmorskor. Samtidigt visar siffror som SVT tagit fram med hjälp av Graviditetsregistret att de akuta kejsarsnitten ökar, något som kan ha ett samband med förlossningskrisen.

SVT har rapporterat om att barnmorskebristen ökar i Sverige och att samtliga 21 regioner nu uppger att de saknar personal inom förlossningsvården. 

Samtidigt ökar andelen akuta kejsarsnitt något bland förstföderskor. Det gäller även användandet av värkstimulerande dropp, oxytocinstimulering, som används när förlossningen upplevs gå för långsamt och värkarbetet behöver bli starkare.

Statistik över akuta kejsarsnitt och värkstimulerande dropp Foto: SVT

Det här visar siffror som SVT tagit fram med hjälp av Graviditetsregistret (se faktaruta). 

– Det är väldigt komplext och kan bero på flera olika saker, som ett högre BMI och en högre ålder hos kvinnor som föder barn. Vi sätter också igång fler förlossningar nu, säger Michaela Granfors, förlossningsläkare och registerhållare för Graviditetsregistret. 

Kan bero på stressig miljö

Enligt Michaela Granfors kan också den stressiga miljön på många av landets förlossningsavdelningar vara en orsak till att siffrorna ökar. 

– Det kan förstås också bero på att det är stressigt och brist på personal i förlossningsvården. Om man har ett kontinuerligt stöd i den aktiva fasen av förlossningen är chanserna större att man föder okomplicerat vaginalt, säger hon. 

Den bilden delar Barnmorskeförbundet. 

– Vi borde prata mycket mer om hur kraftfullt det är att skapa en miljö som är trygg. Det påverkar rent fysiologiskt kroppen på kvinnan som föder så att hon kommer att lugna ner sig och det kan ge ett bättre utfall, säger Eva Nordlund, barnmorska och ordförande Barnmorskeföreningen. 

Mer forskning behövs

Samtidigt poängterar Michaela Granfors att man inte ska dra några förhastade slutsatser, men att det finns skäl att undersöka detta vidare.

– Det är en komplex fråga och det finns aldrig bara en orsak, säger hon. 

Det här är Graviditetsregistret

Ett nationellt kvalitetsregister som samlar in data från journaler kopplat till mödrahälsovård, fosterdiagnostik och förlossning. 

Startades 2014 och drivs av yrkesverksamma inom vården. 

Används av vårdpersonal och verksamheter för att förbättra kvaliteten på vården. 

KÄLLA: Graviditetsregistret 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.