Statistiska centralbyråns, SCB:s, årliga statistik över föräldrars val av namn på sina barn visar att kronprinsessan Victoria och prins Daniels favorit inte blev något förstahandsval bland undersåtarna.
2011 fick 64 flickor namnet Estelle. Det högsta antalet under 2000-talet, en period då för övrigt namnet hela tiden ökade i popularitet.
Det talades om en kommande Estelle-effekt och antogs allmänt att namnet, likt en snöboll som kommit i rullning, skulle bli än mer populärt eftersom självaste kronprinsessparet valt det åt sin dotter.
Det var innan författaren Herman Lindqvist fattat pennan och i en debattartikel liknat namnet Estelle vid en chipstuggande nattklubbsdrottning. Lindqvist såg det som sin plikt att påvisa det olämpliga i att ge ett blivande statsöverhuvud tilltalsnamnet Estelle.
–Hon hör ju som tronarvinge till den svenska historien och då måste man tänka på det och inte välja namn som de själva tycker låter kul, röt Lindqvist.
Effekten den omvända
Reaktionerna blev högljudda. Veckorna mellan det TV-sända tillkännagivandet till det direktsända dopet fylldes av hätsk polemik mellan å ena sidan förespråkare och å andra sidan motståndare till namnet Estelle.
Nu mer än ett och ett halvt år senare visar SCB att den väntade snöbollseffekten uteblev, eller rättare sagt, en omvänd effekt uppstod i stället. Namnet Estelle rasade från 64 bärare 2011 till 55 på 2012.
Namnforskaren Katharina Leibring vid institutet för språk- och folkminnen i Uppsala blev inte särskilt överraskad för det.
–Lite hårdraget kan man säga att Herman Lindqvists reaktion och att prinsessan döptes till Estelle bidrog till att göra namnet mer impopulärt. De som hade det som favorit tänkte sig nog noga för innan de bestämde sig. Vad skulle reaktionen bli? ”Jaha, ni har gett namn efter prinsessan”. Den reaktionen vill man undvika, säger Katharina Leibring.
Att kungliga namn per automatik letar sig ned i folkdjupet och blir populära bara för att de kungliga är en myt, menar hon.
–Det var inte särskilt många fler än tidigare som valde tilltalsnamnen Victoria eller Carl-Philip heller när de kungabarnen föddes, säger Katharina Leibring.
Ebbe poppis
Annars är listan över de 100 populäraste pojk- och flicknamnen sig ganska lik från förra året.
Sigrid ökade snabbast på flicklistan med över 40%. Ebbe Carlsson–effekten som alla över 40 år känner till men som ingen född senare än 1980 hört talas om annat än som ett obegripligt inrikespolitiskt unikum på en trist historielektion i skolan.
Ebbe Carlsson–affären, som tidningarnas följetongsvinjetter löd, tros ha spolierat fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav i ett på affären följande riksdagsval, men har sannolikt ingenting att göra med att namnet Ebbe 30 år senare klättrat allra snabbast och att 230 pojkar med det namnet om nio år fyller tio.
William behåller förstaplatsen på pojkarnas lista liksom Alice för andra året i rad toppar bland populäraste flicknamn.
Conny och Ronny
Bland nykomlingarna kan nämnas Lykke och Henrik – en nygammal nykomling – har letat sig tillbaka.
SCB:s statistik visar att namngivandet rör sig i tre-generations-cykler. Lennart, Leif och Birgitta som för 50-talister genast väcker minnen av ansikten från barn- och ungdomsår, har i dag helt försvunnit och ersatts av andra namn.
På så sätt blir namn en del av en gemensam identitet knutet till generationer. Om tio-tjugo år, under det nya seklets 40-tal, kommersannolikt både Lennart och Birgitta med på topplistan igen, tror Katharina Leibring.
Dominerande 60-tals namn i kategorin pojkar och som väcker minnen hos undertecknadv – Peter, Stefan, Ronny, Conny Johnny eller en Anders – om även de namnen får aktualitet pånytt får vi vänta ytterligare ett decennium på attt få veta.
Tio-i-topp-listan för flickor, tilltalsnamn namngivningsåret 2012:
1.1;Alice;938
2;Elsa;756
3;Julia;683
4;Ella;;681
5;Maja;670
6;Ebba;653
7;Emma;631
8;Linnea;623
9;Molly;606
10;Alva;595
Tio-i-topp-listan för pojkar, tilltalsnamn namngivningsåret 2012:
1;William;918
2;Oscar;917
3;Lucas;908
4;Hugo;778
5;Elias;770
6;Alexander;754
7;Liam;722
8;Charlie;717
9;Oliver;691
10;Filip;673