– Alkohol orsakar tio procent av all cancer hos män och fyra procent av all cancer hos kvinnor i Europa har man räknat ut. Så det är en viktig riskfaktor, säger Sven Wåhlin, överläkare vid Beroendecentrum Stockholm och expert på alkoholrelaterade sjukdomar.
Att man kan få cancer av att röka – det vet de flesta. Men att alkohol också ökar risken för cancer är däremot mindre känt. Enligt Cancerfondens beräkningar får nästan fyra tusen svenskar cancer varje år på grund av sina dryckesvanor.
Det är många komplicerade mekanismer som gör alkohol cancerframkallande, säger Sven Wåhlin.
Gifter frigörs
– När alkohol bryts ned i kroppen frigörs giftiga produkter. Och de påverkar arvsmassan och de vita blodkropparna som då fungerar sämre.
Nästan 60.000 svenskar fick en cancerdiagnos under 2011. Mest ökar fallen av prostata-, bröst- och hudcancer, enligt Cancerfondens rapport, som också lyfter fram alkohol som en bortglömd riskfaktor.
Risken ökar med konsumtionen
Det finns nämligen allt starkare vetenskapliga belägg för att alkoholkonsumtion påverkar risken att drabbas av cancer i munnen och i levern, liksom bröstcancer. Vilken typ av alkohol man dricker; öl, vin eller sprit, verkar inte spela någon roll. Det är hur mycket man dricker som är avgörande, säger Sven Wåhlin.
– Ju mer man dricker, desto högre risk. De kvinnor som dricker ett glas mer om dagen, ett litet glas vin, där ökar risken med mellan sju och tio procent att få bröstcancer.
Sven Wåhlin tycker att vården måste bli bättre på att informera patienterna om sambandet mellan ett högt alkoholintag och risken att få cancer, så att människor själva kan värdera vilka risker man vill utsätta sig för.
– Alkohol är ju viktig och värdefull för många människor. Den tillför ju livskvalité, så man ska inte tänka på cancerrisken då. Men om man tror att man har lite för hög konsumtion, då ska man ta reda på lite mer tycker jag och försöka begränsa sitt drickande, säger Sven Wåhlin.