Bara tre av tretton fiskarter i Östersjön får grönt ljus i årets uppdaterade guide. De tre är garnfiskad abborre från Rigabukten, strömming från östra Östersjön och MSC-certifierad skarpsill från Lettland.
Inger Näslund är senior havs- och fiskeexpert vid WWF.
– Det är väldigt tråkigt men torsken i Östersjön mår inte så bra och därför hamnar den på rött ljus, säger Inger Näslund till SVT Nyheter.
Även sillen väster om Bornholm har påverkats negativt det senaste året och går från grönt till gult ljus.
Många arter rödlistade
Världsnaturfonden har publicerat sin konsumentguide sen 2002 för att underlätta för konsumenter att välja mer hållbar fisk. Förutom torsken är många populära arter rödlistade i Östersjön, till exempel lax, gädda och piggvar.
– Det finns forfarande fisk man kan äta med gott samvete. Till exempel torsk i Barents hav, Norska havet och Svalbard är livskraftigt och får grönt ljus. Även den MSC-och KRAV-certifierade västkusträkan eller nordhavsräkan som den egentligen heter får grönt ljus. Även sillen som fångas i Nordsjön kan man äta, säger Inger Näslund till SVT Nyheter.
Här är fiskarna som du bör undvika
Populära arter i Östersjön med rött ljus:
• All torsk
• Lax
• Gädda
• Piggvar
Här är fisk-arterna som får grönt ljus:
• Garnfiskad abborre från Rigabukten
• Strömming från östra Östersjön
• MSC-certifierad skarpsill från Lettland