Foto: TT arkiv

#allavi kräver nolltolerans mot sexuellt våld

Uppdaterad
Publicerad

Inrätta ambassadörer som upprätthåller nolltolerans mot sexuellt våld! Överallt och alltid. Det är kravet från dem som skrivit under uppropet #allavi, ett av de största hittills i Sverige.

Med 16.188 undertecknare är #allavi en av de starkaste rösterna som hittills hörts i Sverige sedan #metoo-uppropet tog fart i oktober. En av initiativtagarna till #allavi är Pernilla Stålhammar, riksdagsledamot för Miljöpartiet:

Unga röster

– Det som överraskar är att det är så många unga kvinnor som vittnar, de har inte hörts så starkt i tidigare upprop.

Kampanjen #MeToo

#allavi startade som ett gemensamt upprop för kvinnor och icke-binära personer – oavsett bakgrund. Syftet är att samla vittnesmål  från många olika håll och visa att övergrepp sker överallt – oavsett ålder och yrke. Historierna har samlats i en antologi, några av dem går att läsa här.

Kravlista till ministern

– Det slående är att det ofta rör sig om grova övergrepp, även mot barn. Historierna är fruktansvärda att läsa och många kvinnor har burit dem inom sig i tiotals år utan att berätta, säger Pernilla Stålhammar.

På luciadagen lämnar #allavi över en kravlista till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Kravet är inget mindre en ett samhälle med absolut nolltolerans för allt sexuellt våld – överallt och alltid.

Lagstiftning räcker inte

#allavi anser inte att enbart lagstiftning räcker, det är attityder som måste förändras i grunden. Därför föreslår man att ett slags ambassadörstjänster ska inrättas, ungefär som skyddombuden på en arbetsplats, för att se till att nolltoleransen upprätthålls. 

Exakt hur systemet skulle kunna se ut eller hur många ambassadörer som behövs är för tidigt att svara på, menar Pernilla Stålhammar:

Länsnivå

– Men vi tror att en möjlig väg att gå är att låta de olika länsstyrelserna utse ambassadörer som engagerar på frivillig basis för att finnas till hands för att stärka upp arbetet på exempelvis skolor, myndigheter, föreningar och arbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet