Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se dödsdoulans tips för att hantera döden bättre. Foto: TT/SVT

Allhelgonahelgen påminner oss om döden – dödsdoulans råd för hur du kan angripa ämnet

Uppdaterad
Publicerad

Allhelgonahelgen är en tid då människor påminns om ett ämne som kan kännas tungt och svårt – döden. Men dödsdoulan Jenny-Ann Gunnarsson tycker att vi borde prata mer om det.

– Jag är glad för att vi i alla fall en gång om året tar oss tid att prata om döden och tänka på våra döda personer.

Jenny-Ann Gunnarsson beskriver arbetet dödsdoula som att vara en följeslagare i slutskedet av livet.

– Jag är en utbildad medmänniska som kan vara länken mellan en döende, närstående och vården. Vi kan stötta fysiskt, psykiskt, socialt men ibland också väldigt praktiskt.

Hon var den första dödsdoulan i Sverige, nu finns det runt 30 stycken. För Jenny-Ann Gunnarsson började allt med hennes mammas död för 13 år sedan, ett hastigt förlopp.

– Jag märkte där i processen att det är mycket som man ska hålla reda på och mycket känslor. Jag tänkte där att om jag inte hade varit där och hjälpt henne så vet jag inte riktigt hur det hade sett ut för henne på slutet.

Glädjefyllt jobb

Dödsdoula skulle kunna låta som ett tungt jobb, men Jenny-Ann Gunnarsson säger att det tvärtom mest är glädje och att förtroendet som hon får när hon får följa någon är en ynnest.

– Ofta har man levt ett längre liv. Ett liv är värdefullt, och det får vi ta del av.

I Sverige har vi svårt att hantera själva döendet, och lättare praktiska saker efter döden som till exempel begravningsplanering, menar Jenny-Ann Gunnarsson. Hör hennes råd för hur man kan angripa döden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.