Foto: TT

Alliansen kräver möte i utrikesnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna begär att regeringen inkallar utrikesnämnden för överläggningar. Detta efter den senaste tidens turbulens efter att regeringen sade upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Efter regeringens besked att avtalet skulle sägas upp stoppades utrikesminister Margot Wallström (S) från att tala på Arabförbundets möte i Kairo. Därefter valde Saudiarabien att kalla hem sin ambassadör och att dra in affärsvisum för svenskar. K

Enligt alliansen är det svårt att överblicka vilka konsekvenser den diplomatiska krisen kan få för Sverige och man behöver besked från regeringen vilka åtgärder som krävs för att återupprätta relationerna med länderna i Mellanöstern.

Saudiavtalet

Enligt uppgifter till SVT har regeringen redan börjat förbereda för ett möte i utrikesnämnden.

Även Förenade Arabemiraten slöt upp i kritiken mot Sverige och valde att kalla hem sin ambassadör från Stockholm. Samarbetsorganisationen Islamiska konferensorganisationen (IKO), som företräder 57 stater slöt i förra veckan upp bakom kritiken. Enligt IKO förödmjukade Sverige Saudiarabien i samband med kritiken mot bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Det är ett allvarligt läge när länder kallar hem sina ambassadörer och affärsmän inte får visum, säger Kristdemokraternas avgående partiledare Göran Hägglund till SVT Nyheter.

”Mycket allvarligt”

Hägglund, som suttit i riksdagen sedan 1991 säger att han under sin tid som ledamot aldrig varit med om en liknande situation. Enligt honom försvårar den nu uppkomna Sveriges möjligheter att påverka, inte bara när det gäller affärer utan mänskliga rättigheter.

– Jag understryker att det är viktigt att stärka relationerna med länderna i Mellanöstern. De senaste veckornas händelser gör att vi har ett speciellt läge och vi måste hjälpas åt att återupprätta goda förbindelser, eftersom det påverkar handeln och i förlängningen jobben, säger moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

Kungen är ordförande i utrikesnämnden, som består av talmannen och nio ordinarie ledamöter samt nio suppleanter. I utrikesnämnden ska regeringen diskutera och förankra sin utrikespolitik med riksdagen.

– Det är mycket allvarligt när affärsvisum dras in och det drabbar civila företag som tillverkar lastbilar, läkemedel och liknande när man får svårt att ta sig in landet som är en viktig marknad, säger centerpartiets ordförande Annie Lööf.

Möte med kungen

Utrikesminister Margot Wallström (S) sammanträdde i dag med kungen. Mötet, som var beslutat om sedan tidigare blev förlängt. Under mötet, som varade i två timmar diskuterades kommande statsbesök liksom den nu uppkomna situationen.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska kungen ha poängterat vikten av en god relation med de aktuella länderna.

– Kungen är bekymrad över händelseutvecklingen och understryker att en bra dialog och goda relationer är otroligt viktigt, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Enligt hovets pressavdelning är kungen villig att bidra om hjälp efterfrågas, så att den diplomatiska krisen kan lösas. Hovet vill dock inte kommentera om en sådan förfrågan kom från regeringen. Inte heller UD vill kommentera om kungen ingår i det det diplomatiska arbetet.

– Om kungen kan bidra och den hjälpen efterfrågas, så är kungen villig att arbeta för att finna en lösning på den uppkomna situationen, säger Margareta Thorgren på hovet.

Annie Lööf understryker att det är bra att alla diplomatiska kanaler sätts in.

– Alla insatser som sätts in för att lösa relationerna med Mellanöstern är bra. Även kungens, säger Lööf.

Även Göran Hägglund välkomnar mötet med kungen.

– Kungens kontakter och nätverk kan vara till stor nytta, säger Hägglund.

I samband med en interpellationsdebatt i riksdagen i fredags försvarade Wallström regeringen hantering av frågan och att Sveriges kritik mot Saudiarabien inte handlar om islam utan om mänskliga rättigheter.

Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien tecknades 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Avtalet innebar bland annat att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att tillverka vapen i utbyte mot att landet köpte ett radarsystem av Saab. Alliansregeringen beslutade 2010 att förlänga avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet