Under besöket kommer Stefan Löfven (S) att ha överläggningar med företrädare för det saudiska kungahuset och utrikesministern och träffa landets kommission för mänskliga rättigheter. Statsministern ska även träffa saudiska näringslivsföreträdare.
– Det är lite kontroversiellt att åka till Saudiarabien, men det är ett prioriterat land för Sveriges exportstrategi så på det sättet är det inte så märkligt, säger Mats Knutson, SVT:s politikkommentator.
Viktig spelare
För regeringen är det viktigt att ha fungerande relationer med Saudiarabien, inte enbart för att landet är en stor exportmarknad. Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd och krigen i Syrien, Jemen och Irak kommer sannolikt att stå högst på agendan. Då måste man kunna tala med den viktiga geopolitiska spelaren Saudiarabien.
– Saudiarabien är en viktig politisk och ekonomisk aktör med en nyckelroll för utvecklingen och säkerheten i regionen. Situationen i Syrien kommer att vara en prioriterad fråga under samtalen. Jag ser också goda möjligheter till ett ökat utbyte inom bland annat innovation och hållbarhetsfrågor, säger Löfven i en kommentar.
Enligt regeringen innebär rollen i säkerhetsrådet, som inleds med att Sverige blir ordförande, att det inte går att låta bli att tala med viktiga aktörer, oavsett vilka de är.
– Saudiarabien är en central aktör i regionen och Syrienkriget är något som kommer att stå högst på den globala dagordningen, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven.
Samtidigt kommer man dock fortsätta peka på bristen på mänskliga rättigheter i landet, de många avrättningarna och att kvinnors rättigheter kränks.
Den rödgröna koalitionen (S+MP) har i sin regeringsförklaring deklarerat sig som en uttalat feministisk regering.
– Situationen för kvinnor är bekymmersam och det är något vi kommer ta upp under olika former under besöket, säger Jonatan Holst.
Diplomatisk kris
Vårvintern 2015 rasade de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien samman inför öppen ridå. Utrikesminister Margot Wallström (S) stod för en del av rabaldret. Hon beskrev domen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi som ”närmast medeltida” och avsåg då 1.000 piskrapp i kombination med tio års fängelse. Hon kallade landet för diktatur och kritiserade kvinnors brist på rättigheter.
Saudiarabien svarade med att ta hem sin ambassadör, slutade utfärda nya affärsvisa och Wallström stoppades från att tala på Arabförbundets konferens i Kairo.
Samtidigt våndades den rödgröna regeringen över om det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien skulle avbrytas eller inte. I mars, efter att både kung Carl Gustaf och S-veteranen Björn von Sydow fått rycka in och lugna saudiska känslor, sades avtalet upp.
När Stefan Löfven (S) på lördag landar i huvudstaden Riyad är det allt detta han har med sig i bagaget.
– Jag förutsätter att Löfven tar upp frågor kring bristen på mänskliga rättigheter under besöket, och att han ska träffa organisationer som arbetar med dessa frågor tyder ju på att så blir fallet. Men framför allt handlar nog resan om att främja svensk export på en viktig marknad, säger Mats Knutson, SVT:s politikkommentator.
Analysen bekräftas av pressekreterare Jonatan Holst.
– Vi är tydliga med hur Sverige ser på mänskliga rättigheter, säger Holst, men tillägger att fokus för besöket handlar om säkerhetsläget i regionen.
Oroliga direktörer
När Saudikrisen rasade som mest, skrev 30 näringslivsdirektörer på DN Debatt och varnade för att Sverige riskerade att uppfattas som en opålitlig partner, vilket skulle drabba svenska företag som vill göra affärer med Saudiarabien.
Sedan dess har flera handelsdelegationer varit på plats i Saudiarabien och det finns bland annat ett svensk- saudiskt affärsråd.
Även om syftet med Stefan Löfvens resa främst är politiskt kommer två företrädare för det svenska näringslivet att åka med till Riyad – Marcus Wallenberg, bland annat vice ordförande i Investor och ordförande i försvarskoncernen Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.
Vapenexporten het potatis
Svensk krigsmaterielexport till Saudiarabien är en lukrativ och känslig affär. Å ena sidan pengar att tjäna från en av världens största vapenimportörer, å andra sidan frågan vad den krigande diktaturen använder vapnen till.
Frågans sprängkraft illustreras av Saudiaffären 2012, då Sveriges Radio avslöjade att en vapenanläggning skulle uppföras i hemlighet i Saudiarabien med svensk hjälp. Ändå var det helt i linje med det militära samarbetsavtal som länderna ingick 2005. I mars 2015 valde Sverige att inte förlänga det.
Enligt Löfven pressekreterare Jonatan Holst är ett nytt eller ett återupptaget avtal inte heller något som står på agendan inför detta besök, från regeringens sida.
Erieye i krig?
Envisa uppgifter gör också gällande att Saabs system Erieye, ett slags radar som monteras på flygplan, kan användas eller redan används för stridledning i kriget i Jemen.
Där bekämpar Saudiarabien med allierade de Iranstödda huthirebellerna. I fjol stod det också klart att Saudiallierade Förenade arabemiraten köper samma system. Kritiker understryker att mänskliga rättigheter ska vägas in i exporttillstånden.
Sjunkande krigsmaterialexport
Den svenska regeringens statistik visar dock att exporten av svensk krigsmateriel, och annat som kan användas både civilt och militärt, till Saudiarabien har dykt från 2.870 miljoner kronor 2011 till 14 miljoner i fjol.
Svensk vapenexport varierar dock kraftigt med enstaka stororder. Tidigare års saudiska inköp av Erieye slår därför igenom kraftigt i statistiken.
Saudiarabien har de senaste åren varit en av världens absolut största importörer av vapen, visar statistik från bland annat fredsforskningsinstitutet Sipri.
Fakta: Saudiarabien
Landet är en absolut monarki, styrd av kungafamiljen, huset Saud.
Inga politiska partier finns, inte heller något valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet på senare tid. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.
Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs av en extrem form av sunniislam, som kallas wahhabism.
Landet är världens största oljeproducent och bedöms förfoga över en fjärdedel av jordens kända oljereserver.
Män är kvinnors förmyndare
Saudiska, vuxna kvinnor står under manligt förmyndarskap. Det kan vara hennes far, make, bror eller till och med son.
Kvinnor måste ha sin förmyndares tillstånd för att exempelvis få ett pass, resa och studera utomlands, få viss sjukvård och släppas ut ur fängelse.
Sedan 2013 behöver kvinnor inte sin förmyndares tillstånd för att arbeta, men många arbetsgivare kräver ändå detta.
Tidigare i höstas skrev tusentals saudiska kvinnor på ett upprop i sociala medier med krav på att det manliga förmyndarskapet ska upphöra. Många skickade också brev till kung Salman med samma uppmaning.
På uppmaning av FN har Saudiarabiens ledning två gånger – 2009 och 2013 – lovat att förmyndarskapet ska bort, men än så länge har löftet inte infriats.
Källa: Nationalencyklopedin (NE), TT.
Källa: Nationalencyklopedin (NE), TT.
Fakta: Dykande svensk vapenexport till Saudiarabien
År: Miljoner kr; Andel av svensk vapenexport (procent):
- 2011: 2870; 21
- 2012: 922; 9,2
- 2013: 750; 6,3
- 2014: 338; 4,3
- 2015: 14; 0,2
Källor: Regeringens skrivelser om strategisk exportkontroll för 2013 och 2015.