1. Vad ska de prata om?
Korta svaret: Jobb, rättvisa och tillväxt.
Lite längre svaret: På mötet ska en ”social pelare” antas. Pelaren ska sätta ett antal mål när det gäller utvecklingen av sociala rättigheter i EU-länderna. Det handlar till exempel om jämlika löner mellan kvinnor och män, föräldraledighet och tillgång till förskola. Men också om vidareutbildning av arbetslösa samt rättvisa arbetsvillkor och löner.
– När det gäller kvinnors tillträde på arbetsmarknaden och vidareutbildning av arbetslösa så är det två ämnen där Sverige ligger bra till och där den svenska regeringen gärna vill visa upp sig, säger SVT:s EU-reporter Rolf Fredriksson.
2. Hur viktigt är mötet?
Korta svaret: Ledarna enas om målsättningar, men inga bindande beslut tas.
Lite längre svaret: Mötet är ett informellt toppmöte, och på sådana tas inga lagligt bindande beslut. Istället enas ledarna om målsättningarna, men för att bli gällande regler och lagar så måste det sedan tas formella beslut i EU:s institutioner: EU-parlamentet och ministerrådet.
Frågorna som ska avhandlas är egentligen inga nyheter, påpekar Rolf Fredriksson.
– Allt som tas upp finns redan i EU:s grundfördrag och rättighetskatalog men genom att samla det under en pelare så vill man göra det tydligare. Den sociala pelaren kommer skrivas under i en högtidlig ceremoni. Det är mer symboliskt att man är överens, säger Rolf Fredriksson.
3. Varför hålls mötet i Sverige?
Korta svaret: Stefan Löfven bjöd in. Franske presidenten vill komma och då vill de andra också det. (Dessutom behöver EU:s ledare visa sig lite mer folkliga).
Lite längre svaret: Numera hålls alla formella toppmöten i Bryssel. De informella hålls oftast av det land som är EU:s ordförandeland för tillfället. Så att det hålls i Sverige är lite otippat, säger Rolf Fredriksson.
Två viktiga orsaker till att mötet faktiskt blir av stavas brexit och Macron.
– Efter brexit så har EU verkligen insett att det finns ett starkt folkligt missnöje och att man måste prestera något som vanligt folk tycker är bra.
Den franske presidenten, som var snabb med att tacka ja när Stefan Löfven bjöd in, vill gärna prata om större socialt ansvar. Att Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tidigt var intresserade gjorde att även övriga ledare hakade på.
– Macron har precis beslutat om uppluckrat anställningsskydd i Frankrike, så han behöver visa upp att han gör något positivt på de här områdena. Mötet passade som handen i handsken för honom.
4. Vilka kommer? Vilka kommer inte?
Korta svaret: De flesta, dock inte Angela Merkel.
Lite längre svaret: Tyska förbundskanslern Angela Merkel är mitt i brinnande koalitionsförhandlingar på hemmaplan och tänker inte dyka upp. Även Finlands och Cyperns ledare har tackat nej.
– De allra flesta kommer, vilket är lite ovanligt för informella toppmöten. Det kan bli en fjäder i hatten för Stefan Löfven, säger Rolf Fredriksson.