Merkel är särklassigt mest erfaren av deltagarna i toppmötet och borde vara den som kan gissa bäst vart det barkar hän.
– Jag kan ännu inte säga om en uppgörelse är möjlig, säger ändå förbundskanslern på väg in till söndagens fortsatta toppmöte.
– Det finns gott om god vilja, men också många olika viljor. Jag ska göra mitt bästa, men det kan bli så att vi inte lyckas komma överens, tilläger hon.
Europeiska rådets ordförande Charles Michel förväntas presentera en ny kompromissplan till de 27 EU-ländernas ledare under söndagen. När är dock oklart. Enligt nyhetssajten Politico har mötesstarten, utlyst till klockan 12, tills vidare skjutits upp. Det bekräftas av svenska regeringskällor.
Sidomöten på gång
Inför mötet och i väntan på omstarten har flera sidomöten ägt, och äger rum.
Statsminister Stefan Löfven (S) samlades med Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Finlands statsminister Sanna Marin för ett separat möte.
Finland tillhör formellt inte ”snåljåpsklubben” frugala fyran, men står nära Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike när det gäller kraven på lån i stället för bidrag i coronastödet.
De nordiska länderna och Nederländerna håller även ett möte de baltiska länderna.
En EU-diplomat beskrev läget sent i lördags som att ”det är en bra bit kvar” och omöjligt att säga om det ska bära eller brista under söndagen.
Frankrikes president Emmanuel Macron säger sig vara villig att kompromissa, men varnar för att sänka ambitionsnivån.
– Det här handlar inte om principer, utan om den extraordinära kris för hälsa, ekonomi och samhälle som vi står inför, säger Macron på väg till söndagsmötet.