Studentmössan är långt ifrån den enda utgift en student har under året som leder fram till examen. Foto: Erik G Svensson/TT

Allt dyrare att ta studenten

Uppdaterad
Publicerad

Studenten blir en allt större köpfest för varje år, och redan i oktober ska nyblivna 18-åringar boka upp sig på nästa års studentflak, kryssningar och baler. Konsumentvägledare varnar nu för att eleverna står alldeles för ensamma när de på kort tid ska fatta stora, ekonomiska beslut.

– Det är en väldig risk när skolan drar sig tillbaka, samtidigt som föräldrar inte har tillräcklig insikt i barnens studentfirande och aktiviteter under sista året på gymnasiet, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Eskilstuna kommun till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Enligt en rapport från branschorganisationen Svensk handel från 2011 kostar en studentexamen i snitt 16 500 kronor per student. 

DYR NOTA FÖR STUDENTEXAMEN

LÄS MER: Studenter dåliga på att uppskatta kostnaden

Konsumentvägledarna i Eskilstuna kommun har dock en annan bild av vad studenten kostar. Enligt dem är det inte ovanligt att notan för studenten i slutändan hamnar på mellan 20-25 000 kronor, inräknat studentmössa, kryssningar, baler, flak och hemmafester.

”Skapar köpkrav på många familjer” 

Så stora extrakostnader kan göra att familjer med redan ansträngd ekonomi kan få det svårt att få pengarna att räcka till när hyran ska betalas.

– Jag tror att studenten skapar köpkrav på många familjer och studenter som kanske inte har förutsättningar för den ekonomiska utgiften som kommer, säger Laila-Marit Sandberg, konsumentvägledare på Eskilstuna kommun.

Redan i oktober börjar företagen skicka ut erbjudanden till kommande års studenter. Eleverna ska på kort tid ta en mängd olika beslut om alltifrån studentmössor och specialkryssningar till baler och studentflak. För många nyblivna 18-åringar är det första gången som man ska teckna egna avtal.

– Många skolor förstår inte att företagen som säljer in varor och tjänster till eleverna kommer redan på hösten. Företagen vill sälja in varor och tjänster under hela året. Det behöver skolorna vara vakna för, säger Laila-Marit Sandberg.

MISSA INTE: Så undviker du att studenten blir en köpfest

Elever får i uppgift att sälja 

Enligt konsumentvägledarna jobbar företagen hårt för att hitta någon elev som sedan får i uppdrag att föra företagets talan i klassen. Kanske får eleven själv rabatt eller gratisbiljetter för att hen hjälper till att sälja företagets varor eller tjänster. 

– Vi har sett att klassen är väldigt viktig i studentplaneringen. Alla diskussioner pågår där. Kommer då företagen in med representanter i klassen, ja då är det klart, då kommer man också närmare de beslut som tas, säger Christine Fransholm.

– Du är kanske mer kritisk om det kommer en säljare och erbjuder en tjänst, än om det kommer förbi en klasskompis och frågar om du ska med på festen. Det blir lättare att dras med tror jag, säger Laila-Marit Sandberg.

LÄS MER: Företagens nya grepp för att sälja till gymnasieelever

Plusredaktionen: Vad ska man göra om man känner sig orolig som förälder inför studenten?

– Det allra viktigaste är att man som förälder sätter sig ner med sin blivande student i ett så tidigt skede som möjligt och pratar om vilka förväntningar som finns och vilka ekonomiska förutsättningar som finns i familjen. Det kanske inte går att vara med på allt.

Varje skolas eget beslut

Skolan ska vara avgiftsfri, och även om det inte är skolan som själv anordnar studentarrangemangen, så medger Skolverket att det finns en koppling mellan studentfirandet och skolans ansvar.

Enligt Ulrika Jonasson, enhetschef på enheten för skoljuridik på Skolverket, är det dock den enskilda skolans beslut om man ska ta upp kostnaderna för studentfirandet med eleverna.

– Det är upp till rektorn på skolan att diskutera med eleverna om man väljer att ha arrangemang som är väldigt dyra. Då kan man ju prata om vad det kan innebära om alla inte kan vara med och delta i festligheterna i samband med studenten, säger hon.

När det gäller försäljning av studentprodukter och tjänster på skolans område säger Ulrika Jonasson såhär:

– Det man kan säga om företag som kommer till skolan är att skolområdet inte är en allmän plats. Och då blir det upp till rektorn att avgöra vilka som har tillträde till skolan.

LÄS MER: Klassen fick betala 8.000 extra för fel studentflak

LÄS MER: Studentflak.nu: ”Vi inväntar ARN:s beslut”

Så mycket kan studenten kosta

Flak: 500-1000 kr

Mössa: 1200 kr

Fester: 2000 kr

Balenbiljett: 1000 kr 

Balkläder: 1500-2000 kr

Hår, manikyr, smink: 1700 kr

Blomdekoration: 250 kr

Limousin, transport: 4000 kr/8 pers

Kryssning: 500-2500 kr

Studentskylt: 400 kr

Studentkläder, skor: 2000-5000 kr

Fotograf: 800-1500 kr

Mottagning hemma: 250 kr/gäst

Hyra tält: 5000 kr

Totalt: 18 000-24 000 kr

Källa: Exempel från Eskilstuna kommun

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DYR NOTA FÖR STUDENTEXAMEN

Mer i ämnet