• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Ny studie: Var femte på äldreboende dör inom en månad

Uppdaterad
Publicerad

Antalet äldre som bor i särskilt boende har minskat med 28.000 personer mellan år 2000 och 2012. De som får plats i dag är oftast mycket gamla, dementa eller multisjuka. En studie från Stockholm visar att var femte dör inom en månad.

Statistik från Socialstyrelsen visar att allt färre personer som är 80 år eller äldre bor i ett särskilt boende. År 2000 var det 21 procent av befolkningen över 80 år som bodde i ett särskilt boende. År 2012 hade andelen sjunkit till 14 procent.

Och ny forskning i Stockholm visar att av de som till slut får plats på ett boende är det många som inte lever så länge till.

Val 2014

– De här personerna är i så dåligt skick att de knappt hinner flytta in innan de dör. 2012 så avled en femtedel inom en månad efter att de flyttat in, säger Pär Schön, forskare på Äldrecentrum som har undersökt äldreboenden på Kungsholmen i Stockholm.

”Många dör ganska snart”

Att det är många som dör tidigt när de får en plats på boende är en bild som delas av Mats Thorslund som är professor i socialgerontologi.

– Vi har kvarboendeprincipen att så länge det bara bor ska man bo hemma. Vi har ett utvecklat system så det är praktiskt möjligt att bo hemma, det var det inte förr. I någon mening har vi fått en chans att bo hemma även när vi är dåliga, säger Thorslund och fortsätter.

– Men med den utvecklingen vi har nu så att man verkligen är kvar fast man blir sämre och sämre och om man till slut sedan kommer in är det för många att man dör ganska snart.

I dagsläget finns ingen rikstäckande statistik på hur många äldre som sökt men inte fått plats i ett särskilt boende. Uppgifter från Stockholms stad som publicerades i Dagens Nyheter i höstas visar att 16 procent av de äldre som sökte plats på ett äldreboende fick avslag.

De äldre är hänvisade till hemtjänsten

De äldre som har behov av omsorg men anses vara för friska för att bo i särskilt boende är i dag hänvisade till hemtjänsten. En statlig utredning om äldres boende konstaterar att äldre som inte är dementa men som är fysiskt instabila, otrygga och ängsliga har svårt att upprätthålla ett socialt liv på egen hand. De är hänvisade till att leva sitt liv i hemmet.

Enligt Socialstyrelsen upplever var fjärde person med hemtjänst att kommunens beslut om insatser delvis eller inte alls är anpassat efter deras behov. Det finns stora skillnader mellan landets kommuner.

I Gällivare kommun svarade mer än hälften av de äldre med hemtjänst att insatserna delvis eller inte alls var anpassade efter deras behov. I Kinda kommun var motsvarande siffra 16 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet