Även i Sverige märker experter inom intimkirurgi av ett ökat intresse bland kvinnor för att operera könsorganet. Foto: TT

Allt fler kvinnor vill operera underlivet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnor som opererar sina underliv ökar, enligt svenska experter. I Norge har var åttonde kvinna mellan 18 och 30 år övervägt att skönhetsoperera underlivet, enligt en undersökning från NRK. Mer rakat och förebilder inom porren gör att allt fler kvinnor är missnöjda med sitt könsorgan.

Den främsta anledningen till missnöje med underlivet är utseendet – det kvinnorna ser i spegeln liknar inte vad de ser i media, på porr eller bland vänner. Det visar en undersökning som norska TV-kanalen NRK gjort i samarbete med Norstat.

En av kvinnorna som NRK pratar med berättar att för henne fanns inget viktigare än att förkorta de inre blygdläpparna, trots att både läkaren och hennes pojkvän sa att hon såg helt normal ut.

– Kirurgen sa att det inte var något att bry sig om men för mig var det det, säger Amanda som haft komplex för sina blygdläppar sen hon var 15 år.

Amanda, som egentligen heter något annat, är långt från ensam om att vara missnöjd med underlivet. Förutom att undersökningen visar att en av åtta mellan 18 och 30 år funderar på att genomföra en operation så svarar en procent att de redan gjort det. Fem procent säger att de känner någon som opererat sig.

Rakat underliv exponerar könet

Professor Ingela Lundin Kvalem, som studerat orsakerna till, och de psykologiska effekterna av, intimkirurgi, säger till NRK att det finns tre olika skäl till varför det är en växande trend:

– För det första handlar det om ideal. När könshåret tas bort kan man se blygdläpparna. Porr och media i allmänhet ger också en möjlighet att jämföra sig med andra.

– För det andra handlar det om att det är möjligt att göra det och att vi har råd.

– Sen när du har hör om andra som genomgått en operation så börjar du att tänka att det är något som du också kan göra.

Ökat intresse i Sverige

Även i Sverige märker experter inom intimkirurgi av ett ökat intresse bland kvinnor för att operera könsorganet. Riikka Veltheim är plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm och har opererat underlivet på kvinnor sedan 2005. Hon har märkt en stadig ökning av kvinnor som vill operera könet.

– Jag tror att det handlar om att folk är mer informerade om att det går att göra. Förr fanns det inte så mycket information, säger hon till SVT Nyheter.

Omtvistade skäl till operation

Riikka Veltheim säger att det vanligaste ingreppet är att de inre blygdläpparna förkortas. Hon menar att den främsta orsaken är fysiska besvär.

– Det gör ont när man cyklar och blygdläpparna fastnar vid sex, till exempel, säger hon.

Men överläkare och docent Lotti Helström vid Kvinnokliniken på Södersjukhuset anser att det nästan enbart handlar om ett missnöje över utseendet.

– Nuförtiden är det vanligt att man är helrakad och då sticker de inre blygdläpparna ut. Att det skulle handla om fysiska besvär ifrågasätter jag. Klåda kan behandlas och om blygdläpparna gör ont vid sex så innebär det att man inte är tillräckligt upphetsad eller att fuktningen inte fungerar, säger hon till SVT Nyheter.

Bättre eller sämre sex?

Även när det gäller komplikationer har Riikka Veltheim och Lotti Helström skilda uppfattningar.

– Riskerna är ganska små men det är viktigt att man får veta vilka komplikationer som finns. Men det blir i alla fall inte bättre sex efter operation, risken finns istället att det blir sämre, säger överläkare Lotti Helström.

På Kvinnokliniken på Södersjukhuset genomförs inga plastikoperationer av kvinnliga könsorgan men Lotti Helström berättar att de har fått ta emot patienter som har genomgått misslyckade operationer.

– Det har handlat om att för mycket av blygdläpparna har tagits bort eller att delar av klitoris förhud har tagits bort av misstag, säger Helström.

Går det göra något åt det?

– Nej, det går inte. Man blir som omskuren.

Plastikkirurgen Veltheim medger att det alltid finns risker vid en operation men att det nästan alltid handlar om blödning eller infektion vilket är ovanligt vid ingrepp i underlivet. Att sexet skulle bli sämre håller hon inte med om.

– Möjligtvis blir sexet sämre i början, men de flesta av mina patienter upplever ett bättre sexliv efter operation, säger Veltheim.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.