Föreningen Unga aktiesparare ökade sitt medlemsantal under 2017 med 11 procent jämfört med 2016, vilket motsvarar 1.100 medlemmar.
Hösten 2017 var det stort fokus på pensionssparandet, något som kan ha varit en bidragande faktor till att fler unga började spara på börsen. Det menar Tove Zander, vd på Unga Aktiesparare.
– Det verkar som att unga i dag är väldigt medvetna om sin ekonomi. De följer samhällsdebatter och oron för framtiden gör att de ser om sin ekonomi. I dag måste man spara för det löser sig inte av sig själv, säger hon.
Räcker med 100 kronor
Ett misstag många gör när de tänker på börsen är att de tror att man måste ha mycket pengar för att investera i aktier. Det kan skrämma bort dem som anser att de inte har råd att spara.
– Det räcker med 100 kronor i månaden. Det viktiga är att ha ett kontinuerligt sparande, säger Tove Zander.
Rik på tid eller rik på pengar
Att läsa bloggar om personer som blivit rika genom att spara på börsen för att kunna sluta jobba är något som kan locka många unga.
– De som lyckats med det sticker ut och jag tycker att man kan se dem som inspiration och kanske lyssna på ett och annat spartips, säger Tove Zander.
– De som lever på avkastning sparar i bolag som har bra utdelning. Då måste man ha ganska mycket pengar investerade för att kunna få ut en summa som man kan leva på.
Exakt vad ökningen bland unga kvinnor beror på är inte fastställd, men enligt Tove Zander kan det ha att göra med att unga tjejer i dag vågar chansa till en större grad än vad man var benägen att göra förr i tiden.
– Dagens unga tjejer verkar mycket modigare än tidigare, säger hon.
Ägande ökar bland unga
- Från 2014 och framåt har antalet unika aktieägare i Sverige successivt ökat.
- Av de 1,8 miljoner privatpersoner som äger aktier är ca 1,1 miljoner män och 750.000 kvinnor.
- Fördelningen mellan olika åldersgrupper har inte förändrats mycket över tid, dock finns, sett över en femårsperiod en tydlig förändring. Åldergruppen 21-30 år har ökat sin ägarandel från 7,4 procent till 10,3 procent.
Källa: Euroclear Sweden, tidigare VPC (Sveriges värdepapperscentral)