Hammad Rasheed är hjärtspecialist med nära 30 års erfarenhet – men han får inte jobba i Sverige. ”I tjugåtta år arbetade jag som hjärtläkare. Jag kan hjälpa många och jag gillar att arbeta”, säger han. Foto: TT/SVT

Allt fler utländska läkare fast i byråkratin

Uppdaterad
Publicerad

Vården skriker efter arbetskraft. Trots det kan det ta mellan fyra till sju år för en utländsk läkare att få en svensk legitimation.

Det visar en ny granskning av Riksrevisionen – och nu kritiserar regeringens egna utredare systemet.

– Staten måste ta ett större ansvar, säger professor Ingvar Karlberg, som utrett frågan åt Socialdepartementet.

Allt fler vårdutbildade invandrare kommer till Sverige. Trots att vården skriker efter arbetskraft fastnar dom i en snårig byråkrati.

Den syriske flyktingen Hammad Rasheed är hjärtspecialist med nära 30 års erfarenhet. Nu går han sysslolös på en flyktingförläggning i Vänersborg. Han pluggar svenska och vill inget hellre än att jobba som läkare. Trots att vården skriker efter utbildad arbetskraft får han inte jobba i Sverige.

Väntan på läkarlegitimationer

– I tjugåtta år arbetade jag som hjärtläkare. Jag kan hjälpa många och jag gillar att arbeta, säger Hammad Rasheed.

Att ständigt behöva vänta på utbildning är det mest frustrerande, berättar han.

– Efter att den här kursen är slut så måste jag vänta i tre månader till nästa svenskakurs börjar i augusti.

Många av dem som flytt från Syrien har redan en vårdutbildning. 2012 sökte 1.229 personer från icke–Eu länder en svensk vårdlegitimation. Året efter hade den siffran ökat till 1.454 personer. 2014 var det 1.973 personer.

Höga krav

Det finns 21 yrken som kräver en svensk legitimation från Socialstyrelsen. Kraven är höga, de måste först klara svenska för invandrare, sedan få gymnasiekompetens i svenska. Det gäller bara dem som kommer utanför EU. För vårdanställda inom EU är det oftast arbetsgivaren som avgör om deras språkkunskaper räcker till.

De flesta legitimationsyrken kräver sedan ett stort medicinskt kunskapstest eller kompletterande kurser, praktik och sist ett prov i de svenska lagar som berör vården. Mellan dessa steg är det köer och administration hos Socialstyrelsen. Det tar mellan fyra och sju år för läkare att få en svensk legitimation, visar en granskning som Riksrevisionen gjort.

Krånglig väg

Professor Ingvar Karlberg har utrett frågan åt Socialdepartementet, och han presenterade sina förslag 2013.

– Det är så upphackat, någon annan som ska ta över efter nästa steg. I bästa fall vet de vad de ska göra via arbetsförmedlingen, men ibland vet de sökande inte vad de ska göra sedan, säger Karlberg.

Hela vägen igenom systemet måste flyktingarna klara själv. Hitta rätt kurser, praktikplatser, ansökningar.

Dyr väntetid

Handelshögskolan i Göteborg har tidigare utrett en snabbutbildning. Deras slutsats var att en sådan utbildning kostade fem miljoner kronor, men ledde till en besparing på 150 miljoner kronor för samhället. I Göteborg för några år sen utvärderade Handelshögskolan en snabbfil, ett projekt med en särskilda kurser i svenska för läkare, med förberedande föreläsningar och ordnad praktikplats med handledare. Det kostade fem miljoner. Samhället tjänade 150 miljoner.

– Det är inte mycket pengar det handlar om, men det gäller att se till att det rullar. Det är synd om dem som kommer men det är också slöseri för sjukvården.  På något sätt så måste staten ändå ta ett större ansvar. Man kan inte lämna walk-over i det här sammanhanget, som jag tycker att man har gjort, säger Ingvar Karlberg.

FAKTA: UTLÄNDSKA VÅRDLEGITIMATIONER

Antal ansökningar till Socialstyrelsen om att få söka legitimation från vårdpersonal utanför EU

2012: 1.229

2013: 1.454

2014: 1.973

Utfärdade legitimationer (efter det att sökande klarat alla steg med godkänt resultat):

2012: 371

2013: 312

2014: 317

Källa Socialstyrelsena årsredovisning s. 54

Snittiden från det att någon ansöker till dess att han eller hon har klarat alla steg med godkänt resultat och fått beslut om legitimation varierar mycket. Socialstyrelsen har inte någon sådan statistik. Däremot har Riksrevisonen 2011 granskat denna tid för läkare och sjuksköterskor.

I snitt tar det fyra  år för en läkare med utbildning från tredjeland att få svensk legitimation. Skillnaden i tid mellan de sökande är dock mycket stor. En sökande som är relativt nyutexaminerad hänvisas till kunskapsprov med efterföljande allmäntjänstgöring, AT, där AT:n tar minst 18 månader. För hälften av dem som saknar vidareutbildning tar det mellan 4,3 och drygt 7 år att få legitimation.

Källa: Riksrevisonens rapport RiR 2011:16.

Om det med snittiden avses handläggningstiden för det första beslutet (dvs om sökande överhuvudtaget har en utbildning som kan leda till en svensk legitimation efter att sökande klarat alla steg) handlägger Socialstyrelsen för närvarande ansökningar som kom in i juni 2014.

Krav på språkkunskaper varierar

För den som är utbildad inom EU/EES ställs det inte några krav på språkkunskaper vid erkännande av en yrkeskvalifikation (dvs. utfärdande av legitimation)

Det är den enskilde som ska se till att han eller hon har nödvändiga språkkunskaper för att kunna utöva yrket. Yrkeskvalifikationsdirektivets bestämmelser har setts över och det har införts en möjlighet att för yrken inom hälso- och sjukvården kräva språkkunskaper innan personen får legitimation.

En svensk utredning har föreslagit hur alla nya krav och möjliga krav ska införlivas i svensk rätt (SOU2014:19). Utredningen har bl.a. föreslagit att språkkravet för hälso- och sjukvårds yrken ska införas i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på läkarlegitimationer

Mer i ämnet