Foto: TT

Regeringen vill halvera tiden få utländsk läkarlegitimation validerad

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals utomeuropeiska läkare och sjuksköterskor väntar på legitimation så att de kan börja jobba i Sverige. Bara att få sin utländska utbildning bedömd av Socialstyrelsen tar nu elva månader. Nu satsar regeringen tio miljoner på att halvera den väntetiden redan i år.

Fler vårdutbildade än någonsin från länder utanför EU väntar just nu på en svensk legitimation och högarna med ansökningar växer hos Socialstyrelsen. För några månader sedan tog det runt åtta månader att få sin utomeuropeiska utbildning bedömd av en handläggare. Nu tar det elva.

”Tappar kunskap när man väntar”

Huda Osman från Sudan fick vänta i tio månader.

– Jag fick beskedet för två veckor sedan. Jag blev jätteglad, det kändes som att jag fick det plötsligt, trots att jag har jobbat jättehårt för att utbilda mig till läkare.

Hon ser en risk med den långa väntan.

– Man tappar kunskap när man väntar och väntar och väntar. Man kan behöva börja om, och det är jättejobbigt, säger hon.

Tiden ska halveras

Nu vill regeringen halvera väntetiden hos Socialstyrelsen och tillskjuter tio miljoner för att det ska bli verklighet redan i år. Satsningen ger omkring tio nya handläggare.

– Det handlar om att sjukvårdsutbildad personal som kommer till Sverige ska komma ut i arbete snabbare och få en egen inkomst, bidra till samhället och kunna etablera sig, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Socialstyrelsen välkomnar satsningen men tror det blir svårt att uppnå målet om att halvera handläggningstiden redan i år.

– Det är en stor utmaning. Vi ser ju att ansökningstillströmningen är lika stor så jag är inte säker på att vi kommer att klara det. Det här extra tillskottet är den enda möjligheten att ens försöka, säger enhetschef Pernilla Ek.

Ministern inte nöjd

Utbildningsbedömningen hos Socialstyrelsen är bara den första proppen i systemet. Sen krävs bland annat kompletterande kurser, kunskapstest och praktik och även här är väntetiderna långa. I snitt tar det fyra till sju år för en läkare att få sin svenska legitimation. Gabriel Wikström flaggar nu för fler satsningar.

– Vi är naturligtvis inte nöjda med detta och hoppas att vi kommande år kan gå vidare. Men vad det kommer att kosta och exakt vad man behöver göra är diskussioner man måste föra inom ramen för budgetförhandlingarna och där får vi återkomma.

Socialstyrelsen vill dock se ett helt annat system där högskolorna tar över kontrollen av de sökandes kunskaper.

– Det vore bättre att ha allting under samma tak. Inom högskolans värld kan man ju också kompletterar sin kunskaper om det finns behov, säger Pernilla Ek.

I uppdraget till Socialstyrelsen ingår även att se över informationen till de sökande på myndighetens hemsida och se över rutinerna för att effektivisera handläggningen.

FAKTA

Socialstyrelsen räknar med att få in 2.200 ansökningar om sjukvårdslegitimation i år vilket är drygt 200 fler än 2014.

Regeringen satsar nu tio miljoner kronor på att halvera tiden för utbildningsbedömning hos Socialstyrelsen som i dag tar runt 11 månader. Omkring tio nya handläggare ska anställas och informationen på myndighetens hemsida om hur man ansöker ska göras om och förenklas.

Pengarna får Socialstyrelsen ansöka om i efterhand, senast den 1 december i år. Den 31 mars nästa år ska myndigheten återrapportera till Socialdepartementet.

Så får man svensk läkarlegitimation

En person med en läkarutbildning från ett land utanför EU/EES ansöker hos Socialstyrelsen om svensk läkarlegitimation.

Personen måste sedan gå en kompletterande utbildning. För att få gå utbildningen krävs goda kunskaper i svenska. Detta styrks till exempel genom ett godkänt betyg i kursen Svenska B på gymnasienivå, eller genom ett särskilt språkprov.

Sedan följer ett medicinskt kunskapsprov, så kallade TULE-testet, vid Karolinska institutet. Specialistläkare genomgår istället en provtjänstgöring i sex månader.

Förutsättningarna för legitimationen ges sedan individuellt, men gemensamt för alla är en utbildning i samhälls- och författningskunskap. Ibland krävs även AT-tjänst i minst 18 månader.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.