På Thoraxintensiven vid Karolinska sjukhuset i Stockholm eftervårdas patienter som genomgått organ eller hjärtoperationer. På avdelningen arbetar vanligtvis omkring 60 intensivvårds-sjuksköterskor, men i somras var det brist på specialistsjuksköterskor. Därför blev det mer än 3.300 övertidstimmar för den ordinarie personalen.
– I somras var jag totalt utmattad över att inte räcka till för patienterna. Vi kan inte garantera en god vård för vi var för trötta, säger Helena Johannessén, intensivvårdssjuksköterka som själv jobbade omkring 150 timmars övertid.
Allvarlig brist på sjuksköterskor
I Vårdförbundets sommarrapport har alla lokalavdelningar utifrån samtal och enkätsvar uppskattat sommarbemanningen. I 17 av 21 landsting var det stor eller allvarlig brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Synnerligen besvärligt var det i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Halland, Jämtland, Kronoberg, Uppsala och Västerbotten.
Enligt Vårdförbundet hålls fortfarande flera avdelningar stängda bland annat i Västra Götaland och Region Skåne på grund av sjuksköterskebrist.
– Istället för att planera en god och säker vård på lång sikt ser vi svindyra kortsiktiga lösningar där vårdens utveckling, personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten får komma i andra hand, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
– Jag håller med om att sommaren varit ett stort kämpande för många inom sjukvården. Men min bild är att vi klarat sommaren på ett bra sätt, säger Agneta Jöhnke, chef för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och landsting.
Försämrad patientsäkerhet
Enligt Vårdförbundet försämrades patientsäkerheten ute i kommunner och landsting till följd av ökad stress och höjd arbetsbelastning.
– Vi har en bra patientsäkerhet i Sverige. Men sen kan vården få sina törnar under en sommarperiod, säger Agneta Jöhnke.
– Men ska inte vården fungera året runt?
– Jo, men vi har ju samtidigt väldigt många som ska ha semester när sommaren kommer, säger Agneta Jöhnke.
– Den här sommaren innebar det att vi fick göra kompromisser hela tiden och vi sträcker så långt vi bara kan för att skydda säkerheten och patienterna ska få den vård de förtjänar, men dem kompromisserna är en väldigt stor risk i längden, säger Helena Johannessén intensivvårdssjuksköterska på Thoraxintensiven på KS i Stockholm.