Riksdagsledamoten Erik Almqvist, Svergedemokraternas tidigare ekonomisk-politiske talesperson, har sagt att han ska lämna sin riksdagsplats, men har ännu inte gjort det.
Anledningen är att han avvaktar att få igenom ett affärsavtal med partiet som ska ge honom 4 miljoner kronor, hävdar Expressen.
Men Erik Almqvist själv avfärdar helt uppgifterna om att han får 4 miljoner kronor av partiet.
– Det har aldrig diskuterats några personliga fallskärmar eller avgångsvederlag för mig. Det enda som vi har pratat om är ett projekt som partiet varit intresserat av en längre tid och som jag kommer att vara inblandad i. Det är ett projekt som är större än bara jag, säger Almqvist till TT.
Strax före nyår förhandlade Sverigedemokraternas ledning med Almqvist, och kom då fram till att man ska anlita honom som konsult för olika medieprojekt.
– Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, sa partisekreteraren Björn Söder till TT.
Väcker intern kritik
Affärsuppgörelsen är enligt interna kritiker ett sätt att ”köpa ut” Almqvist från riksdagen, då fyra miljoner kronor med bred marginal täcker den ersättning Almqvist skulle ha fått om han suttit kvar, skriver Expressen:
– Det är flera som är kritiska, säger en SD-källa om avtalet med Almqvist.
Partiets pressansvarige Martin Kinnunen vill inte närmare kommentera konsultavtalet med Erik Almqvist för SVT Nyheter idag:
– Jag kommenterar inga summor. Men det kommer att upprättas ett konsultavtal mellan ett företag som ägs av Sverigedemokraterna, och ett som ägs av Erik Almqvist.
Det är i nuläget inte klart när Almqvist väl lämnar riksdagen utan han sitter tills vidare kvar med riksdagslönen på 58 300 kronor.
– Jag vill inte gå in på varför det har blivit försenat, men Almqvist kommer att avgå den närmaste tiden, de närmaste veckorna.
”Järnrörsskandalen”
Det var i höstas som Almqvist fångades på en film tagen 2010 med mobilkamera, där han bland annat kallade en kvinna för ”hora” samt beväpnade sig med järnrör. Händelser som ledde till att Almqvist petades från sin toppost i Sverigedemokraterna, och beslutet att han ska lämna partiet och riksdagen. Säga upp sig från platsen i riksdagen är det dock bara han själv som kan göra.