Susann Jäderblom fick livshotande skador efter att ha blivit biten av två hundar. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Ambulansen kunde inte hitta Susann – hjälpen dröjde

Uppdaterad
Publicerad

När Susann Jäderblom blev biten av två hundar fick hon livshotande skador. Hon ringde 112, men visste inte adressen till huset där hon befann sig. Med ny teknik som nu ska införas hade ambulansen kunnat skickas snabbare.

SVT kör tillbaka till huset där Susann Jäderblom blev biten. Hon har inte varit här sedan det hände, och hon är fortfarande omtumlad.

– Jag skakar lite nu, säger hon när hon åter står utanför huset och minnena kommer tillbaka.

Bets av hundar

För några år sedan var hon här för att sälja frysvaror.

– Jag knackade på som vanligt, tog ett steg tillbaka och då blev jag attackerad bakifrån av två schäferhundar.

Hon fick livshotande skador, men hade ingen adressen när hon ringde 112. Därför kunde ambulansen först inte hitta.

Utan adress vet larmcentralen enbart vilka telemaster som samtalet kopplas genom. Men det ger ett flera kvadratkilometer stort område för räddningspersonalen att leta i.

– Mina tankar just då var bara att jag ville komma därifrån. Nu, på en gång. Sen vet jag inte mer, säger Susann Jäderblom.

Kunde ha fått hjälp tidigare

SOS Alarm planerar nu att införa ny teknik som ska ge larmcentralen uppringarens position, exakt på metern. Redan sedan tidigare finns tekniken färdig i Sverige och används i nio andra EU-länder.

På grund av att den svenska lagen på området är otydlig har tekniken dröjt. Nu har det beslutats att tekniken ska införas, sannolikt i början av nästa år.

Om den funnits på plats när Susann Jäderblom blev biten av hundar hade hon kunnat få hjälp tidigare.

– Jag hade fått hjälp tidigare, om de bara hade skickat ambulansen direkt, så fort de fick mitt hysteriska samtal, säger Susann Jäderblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.