Amelia Adamo testar en dyr och en billig anti-agekräm – ser du skillnaden? Foto: SVT

Amelia Adamo: ”Inte kan väl alla världens kvinnor vara lurade?”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för hudvård har ökat explosionsartat och branschen omsätter mer än någonsin tidigare. Men produktens resultat lever inte alltid upp till dess prislapp. Amelia Adamo testade två hudkrämer i programmet Sanningen om hudvård. 

– Jag får titta ordentligt för att se skillnad, säger hon.

Journalisten Amelia Adamo berättar att hennes hudvårdsintresse har ökat med åren, och att hon blivit mer sugen på anti-agekrämer. Särskilt stör hon sig på de rynkor hon fått runt läpparna och munnen.

– Även om jag inte har som avsikt att se yngre ut så skulle jag gärna vilja bromsa lite.

Ena krämen är 23 gånger dyrare

SVT har låtit undersöka vilken effekt anti-ageprodukter har på vanliga ålderstecken som rynkor och pigmentsförändringar. Under åtta veckors tid har Amelia använt en anti-agekräm för 39,90 kr på ena halvan av ansiktet, och en för 925 kr på andra halvan.

– Inte kan väl alla världens kvinnor vara lurade? säger hon innan experimentet.

Marginell skillnad

Före och efter experimentet mättes huden med en speciell 3D-kamera, som kan mäta hudförändringar som inte är synliga för ögat. Kamerans bilder av Amelia Adamos hud visade att ingen av krämerna hade en tydlig effekt på ålderstecken som pigmentfläckar och rynkor. Pigmenteringen har minskat lite på båda sidorna, men det tros inte bero på krämerna utan på årstiden. Däremot gjorde den dyra krämen hennes hud lite slätare på ytan.

– De flesta av oss ser ingen skillnad här, säger Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi.

Dyrare märket: Har en dokumenterad effekt

I ett mejlsvar skriver företaget bakom den dyrare krämen att deras produkt har en dokumenterad effekt och att prissättningen påverkas av flera olika faktorer, så som ”produktens formula, koncentration, kvalitet, konsistens, parfym och investeringar i forskning och innovation”.

Sanningen om hudvård, en granskande SVT-dokumentär i tre avsnitt. Se den på SVT1 torsdagen den 15 april klockan 21:00, eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.