Amelie, 19, är daytrader på börsen: Passar inte alla

Publicerad

Många unga lockas av tanken på att tjäna snabba pengar på aktieaffärer. Börsen har ju gått bra och för att handla krävs inte mycket mer än en mobiltelefon. För att lyckas krävs dock hårt arbete och talang.

Amelie, 19, har rast i skolan. Som vanligt tar hon upp mobilen och kollar graferna som visar hur världens börser har det. Ibland trycker hon sälj, ibland köp. Den här gången ruskar hon på huvudet och stoppar ned telefonen igen.

– Analyserna jag gjorde i morse har inte gått till den nivå jag hoppades.

Amelie Wahlund är daytrader. Som namnet antyder är det någon som gör snabba affärer över dagen. Bland unga har intresset för aktier ökat, inte minst under pandemins snabba börsuppgång. Siffror från den digitala banken Nordnet visar att det senaste året har deras kunder under 30 som gör minst en affär om dagen ökat med 120 procent.

Hundratals timmar av övning

Amelie har hållit på ett par år nu och affärerna går utmärkt, säger hon. På sociala medier delar hon med sig av tips och hon vill gärna inspirera andra unga tjejer att våga pröva daytrading. Men samtidigt vill hon inte ge sken av att det skulle vara lättförtjänta pengar. Bakom hennes framgång ligger hundratals timmar av övning.

– Det passar verkligen inte alla. Har du dålig impulskontroll och dålig disciplin – då är det inte för dig.

Än så länge är det ett lönsamt extraknäck och Amelie tror inte hon kommer att bli daytrader på heltid. Däremot ser hon fram emot att bli ekonomiskt oberoende.

– Att gå i pension vid 45 skulle inte vara fel, säger hon och kastar en blick i mobilen. OMX har börjat röra sig uppåt.

”Lika beroendeframkallande som poker”

En som gjorde det på heltid och dessutom lyckades väl är Andreas Hurtig, 40. Som daytrader skapade han sig en förmögenhet och kan idag ta det betydligt lugnare. Även om just hans affärer gick strålande varnar han den som hoppas på snabba lätta pengar. Det är långa stressfyllda dagar som väntar och ett liv han beskriver som rätt ohälsosamt och fyllt av ekonomiska risker. Andreas har lång erfarenhet av poker och ser paralleller.

– Det är lika beroendeframkallande. Snabba pengar på börsen är beroendeframkallande. Ska man gå in i det här ska man komma ihåg att de flesta förlorar pengar och slutar efter något år.

Andreas förlorade inte. Tvärtom kan han tack vare sina goda affärer idag skissa på det han ser som sitt livs drömprojekt.

– Jag vill köpa en stor gård på landet och ta hand om djur som farit illa: åsnor, hästar, grisar och allt möjligt. Och ha en stor härlig familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.