Bakgrunden är den nyckelroll som Centerpartiet och Liberalerna kan få efter nästa val. Vid ett fortsatt oklart parlamentariskt läge har både dessa partier lovat att inte sätta sig i en alliansregering som kräver aktivt stöd av Sverigedemokraterna.
Statsministern har som en konsekvens av detta flera gånger luftat sin önskan att få igång ett blocköverskridande samarbete med de båda partierna.
LÄS MER: Lööf största tillgången för sitt parti
Liberalernas Jan Björklund har inte avvisat idén, utan sagt att det är ett alternativ han är beredd att överväga. Annie Lööf däremot, stärkt av uppåtgående opinionssiffror, kommer inte att nappa på kroken lika enkelt.
Rött skynke för S
Som ett svar på Löfvens inviter lanserade hon i Almedalen ett batteri med politiska förslag som i det närmaste kan beskrivas som ett rött skynke för Socialdemokraterna. Det handlar om slopade turordningsregler för de flesta småföretag, lägre ingångslöner på arbetsmarknaden, privata arbetsförmedlingar och sänkt skatt för småföretag.
Samtidigt avvisade hon tämligen kategoriskt de flesta varianter av regeringssamarbete med Socialdemokraterna som mer eller mindre osannolika. Enda undantaget är om Alliansen gemensamt samarbetar med Socialdemokraterna, men då kan inte Löfven räkna med att vara statsminister, menade Annie Lööf.
LÄS MER: Centern på väg att gå om Moderaterna
Centerpartiets framgångar i opinionen har stärkt partiets självförtroende högst påtagligt. Annie Lööf utnyttjar det för att tydliggöra partiets borgerliga profil i ett läge när många diskuterar blocköverskridande samarbete. För henne är det viktigt att visa att partiet håller fast vid sin kurs, även i detta politiska läge.
Förklaringar till C:s uppgång
Det finns flera förklaringar till Centerpartiets uppgång. En är att partiet hållit fast vid en generös flyktingpolitik i en situation då flera andra partier bytt position. När Moderaterna i vintras signalerade att partiet är berett att samarbeta med Sverigedemokraterna flydde många besvikna moderatväljare till Centerpartiet.
Förtroendet för Annie Lööf har samtidigt stärkts, sannolikt då många väljare uppfattar att hon håller fast vid sin linje, när andra partier vacklar.
Men Centerpartiets läge är, trots framgångarna, inte alldeles enkelt. Menar hon allvar med att vilja ha en Moderatledd alliansregering efter nästa val kommer hon att tvingas till eftergifter om migrationspolitiken. Ingen vet i dag hur hennes nytillkomna väljare kommer att reagera på detta.
Och vad händer om Centerpartiet efter valet lämnar Alliansen och gör upp med Socialdemokraterna om den kommande mandatperioden? Historien visar att allmänborgerliga väljare i ett sådant läge snabbt kan komma att överge Centerpartiet.
Tuff utmaning för Lööf
Men redan i höst väntar en tuff utmaning för Annie Lööf och hennes parti. Alliansen hotar ju med misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd om regeringen försöker driva igenom ett antal kontroversiella skattehöjningar. Men hur detta ska ske är Alliansen ännu inte överens om.
Annie Lööf säger till exempel blankt nej till att rikta en misstroendeförklaring mot finansministern, vilket ju är det logiska för den som vill protestera mot budgeten. Men Annie Lööf vill försöka undvika en akut regeringskris under hösten, något som kan bli följden av en total konfrontation i Riksdagen.
LÄS MER: Alliansen hotar med misstroendevotum
Här gör allianspartierna olika bedömningar av handlingsalternativen.
En sak är dock klar. Lyckas inte allianspartierna enas om en gemensam front, och dessutom fullfölja den, väntar sannolikt en intern svekdebatt och en ytterligare försvagad allians som går till val nästa år.