När de nya lagförslagen om omställning på arbetsmarknaden och en förändrad arbetsrätt presenterades på måndagen hyllades förslagen av såväl fack som arbetsgivare.
De största förändringarna på svensk arbetsmarknad i modern tid, utropade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Centerpartiet och Liberalerna lovordade förslagen, liksom arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Även de båda största LO-förbunden IF Metall och Kommunal stämde in i hyllningskören.
Kanske inte oväntat, med tanke på att de alla står bakom uppgörelsen, men ändå en stor förändring jämfört med hur det har låtit tidigare.
En av största politiska frågorna
Arbetsrätten och turordningsreglerna har varit en av de största politiska stridsfrågorna i Sverige i flera decennier. Under lång tid fanns heller inga öppningar mellan arbetsmarknadens parter.
Januariavtalet från 2019 förändrade situationen. För att behålla regeringsmakten tvingades Socialdemokraterna under stor vånda gå med på skrivningar om fler undantag från turordningsreglerna.
Vänsterpartiet rasade och hotade med misstroendeförklaring i riksdagen. En potentiell regeringskris tornade upp sig när regeringens utredare presenterade sina förslag.
I och med att arbetsmarknadens parter därefter lyckats lösa upp knutarna i en bred uppgörelse har frågan successivt tappat mycket av sin politiska sprängkraft.
V missnöjt
Efter måndagens presskonferens om hur uppgörelsen ska omvandlas i lagtexter är det ännu mer tydligt att arbetsrätten med all sannolikhet inte kommer att utlösa en regeringskris. Enigheten mellan de stora aktörerna på svensk arbetsmarknad innebär att det är svårt att tänka sig att riksdagen skulle stoppa de här lagändringarna.
Vänsterpartiet är visserligen missnöjt med förslagen, men lär inte fullfölja hotet om att försöka väcka en misstroendeförklaring. Partiet skulle då riskera att hamna i konflikt med de två största LO-förbunden, som samlar en majoritet av LO:s medlemmar. Inget drömläge för ett parti som satsar på att locka just dessa medlemmar i nästa val.
Dessutom är det ytterst tveksamt om Vänsterpartiet i det här läget skulle kunna få stöd för en misstroendeförklaring av Kristdemokraterna och Moderaterna. Sannolikt inte.
Kan få konsekvenser
Regeringen och Stefan Löfven har alltså klarat av att undvika en svår kris i en av de frågor som framstod som allra mest eldfängda när januariavtalet undertecknades. Skickligt maktspel och hjälp av arbetsmarknadens parter har bidragit till att regeringen har kunnat ta sig förbi även denna mina.
Mycket tyder därför på att de lagförslag som nu presenterats kommer att kunna gå igenom riksdagen. Ändå kan det här få politiska konsekvenser framöver. Räkna med att Vänsterpartiet försöker driva en svekdebatt mot Socialdemokraterna både för kompromisserna om turordningsreglerna och de nu aktuella förslagen om att införa marknadshyror i nyproduktion.
Uppgörelsen om en ny arbetsrätt sker också till priset av ett svårt splittrat LO. Å ena sidan de två största förbunden IF Metall och Kommunal, som hyllar uppgörelsen, å andra sidan förbund som Transport och Byggnads, som är djupt kritiska till de förändringar som nu sker av arbetsrätten. Denna splittring kan på sikt få betydelse också för samarbetet mellan LO och det socialdemokratiska partiet.
Hör experten: Så kan nya las-regler påverka dig som är anställd