Bland förslagen fanns till exempel att det ska bli lättare för Sveriges arbetsgivare att kringgå ”sist in först ut”-regeln, och att arbetstagare ska få fast anställning tidigare än vad som är möjligt i dag.
– Man kan säga att vi återtar kontrollen över regleringen på arbetsmarknaden, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.
Regeringen tillsatte i januari tre interna utredningar för att gå vidare med genomförandet av den partsöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal träffat. Utredningarna gällde:
• Anställningsskydd och tillhörande a-kassefrågor.
• En ny offentlig omställningsorganisation som ska erbjuda och finansiera grundläggande omställnings- och kompetensstöd.
• Ett nytt och parallellt offentligt studiestöd.
Tanken är att förändringarna ska vara kvar under en lång tid, menar Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.
– Det breda stödet är viktigt eftersom den här reformen ska hålla länge på arbetsmarknaden. Det är ingenting som ska ändras efter nästa val, det ska bestå under en lång tid.
Tanken är att reformen ska förstärka viljan att ta sig vidare i sin karriär eller att få starkare ställning, menar Wästfelt.
LO-ordföranden: ”Finns godbitar”
Vid årsskiftet tänker man sig att riksdagen ska kunna fatta beslut om förslaget och den 30 juni 2022 är det tänkt att de nya reglerna ska träda i kraft.
– Resultatet säger att parternas överenskommelse håller, säger Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv.
Reformen beräknas kosta staten 11 miljarder kronor per år.
– Vi är nöjda med den presentation som regeringen har gjort i dag. Den skapar en trygghet för Kommunals medlemmar, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.
LO var inte med i förhandlingarna. Ordförande Susanna Gideonsson säger att det finns delar i den föreslagna arbetsrätten som man inte tycker om.
– Samtidigt finns det också godbitar. Men för oss är det viktiga nu omställningsorganisationen och att vi kommer i mål med den, säger hon.
Men alla fackförbund inom LO är inte nöjda. Tommy Wreeth, ordförande för Transportarbetarförbundet, menar att man säljer tryggheten i anställningen till någonting som ska röra sig om någon form av trygghet efter anställningen. Men det största problemet, enligt Tommy Wreeth, är undantagsreglerna, som han tror kommer att slå hårt mot förbundets medlemmar.
– Det kommer förmodligen att bli tystare på arbetsplatserna och lite svårare att vara fackligt aktiva. Det får inte bli obekvämt. Då kan du bli föremål för ett undantag.
Experten: Så kan nya las-regler påverka dig som är anställd