Foto: Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Analys: ”Frågan är varför just nu?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ibrahim Baylans besked att han lämnar regeringen innebär att en ny socialdemokratisk partiledare förlorar ett av partiets mest erfarna och pragmatiska statsråd. Ibrahim Baylan har sällan varit de stora rubrikernas politiker, men gjort sig känd som en skicklig förhandlare i kniviga lägen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ibrahim Baylan utnämndes till skolminister redan under Göran Perssons tid som statsminister. Han fick en tuff start. Inför valet 2006 dominerades skoldebatten av dåvarande skolborgarrådet Jan Björklund från Stockholm som krävde mer av prov och ordning i skolan. Den slagfärdige Björklund attackerade S-regeringen hårt och den nyutnämnde Baylan fick uppdraget att rädda vad som räddas kunde.

Står Stefan Löfven nära

På den socialdemokratiska partikongressen 2005 blev det därför Ibrahim Baylans uppgift att försöka driva igenom skärpningar av den socialdemokratiska skolpolitiken, bl a handlade det om tidigare nationella prov. Men kongressen sade nej och Baylan förlorade.

Sedan dess har han bland annat hunnit med att vara partisekreterare under Mona Sahlins tid som partiledare, och efter valsegern 2014 har han varit statsråd på flera olika poster i Stefan Löfvens regeringar.

Under åren har han fått en allt mer central roll i regeringen och varit en av de ministrar som stått Stefan Löfven allra närmast. I sin roll som samordningsminister föll det ofta på hans roll att försöka lösa upp knutar i besvärliga frågor mellan regeringspartierna. Som energiminister lyckades han med den närmast omöjliga uppgiften att få till en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken, även om det inte dröjde särskilt länge innan Moderaterna och Kristdemokraterna hoppade av.

Riskerar att bli ”lame duck”

Därför var det kanske inte helt oväntat att näringsminister Ibrahim Baylan också fick ta över uppdraget som landsbygdsminister efter sommarens regeringskris. Här ligger nämligen en av höstens riktigt svåra konfliktfrågor; skogen och äganderätten där Centerpartiet och Miljöpartiet på kollisionskurs. C-ledaren Annie Lööf har till och med villkorat sitt stöd för regeringens budget i höst med sakpolitiska framgångar i skogsfrågan.

Vad Ibrahim Baylans besked idag betyder för dessa förhandlingar är ännu oklart. Han sitter visserligen kvar i regeringen till Stefan Löfven avgår, men riskerar att framstå som en s k ”lame duck”. En annan het potatis under hans fögderi är Cementa, också det en kontroversiell fråga som snart kan vara uppe på bordet igen.

Rätt läge

Frågan är varför Ibrahim Baylan väljer att avgå just nu? Sannolikt har han helt enkelt fått nog av partipolitiken efter många år i maktens korridorer. Och eftersom det just nu är nomineringstider i partierna måste han ge besked till sitt partidistrikt om han vill ställa upp i riksdagsvalet nästa år.

Själv menar Ibrahim Baylan att han inte vill göra en valrörelse och en mandatperiod till. Även om hans relation med Magdalena Andersson beskrivs som god vill han uppenbart heller inte starta om under ännu en partiledare. Han har trots allt avverkat fyra stycken: Göran Persson, Mona Sahlin, Håkan Juholt och Stefan Löfven.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.