En av de sista förändringar som genomfördes under dåvarande statsminister Göran Perssons regeringstid var riksdagens beslut om ett förhöjt grundavdrag på glesbygden. Skattesänkningen genomfördes sommaren 2006, men revs upp när alliansregeringen kom till makten några månader senare.
Centerpartiet var alltså självt med om att avskaffa en skattesänkning som är snarlik den Annie Lööf nu föreslår.
Större geografiskt och ekonomiskt
Den skattesänkning som i dag föreslås av Centerpartiet är dock geografiskt vidare och dessutom mer omfattande räknat i kronor. Med C-förslaget kan 1,2 miljoner väljare i delar av västra Svealand och Norrland räkna med sänkt skatt. Det handlar om de traditionella stödområdena i Sverige.
Socialdemokraterna reagerar ofta reflexmässigt negativt när borgerliga partier föreslår sänkt skatt. Det blir förstås svårare när det handlar om ett förslag som tidigare tagits fram och drivits igenom av en socialdemokratisk regering.
Löfven kan haka på förslaget
Landsbygdsfrågan och konflikten stad-land har dessutom ökat i politisk betydelse de senaste åren. Fortsatt avfolkning, lägre inkomster, hög kommunalskatt och försämrad service skapar politiskt missnöje på landsbygd och glesbygd. I många gamla socialdemokratiska fästen på landsbygden har också Sverigedemokraterna växt de senaste åren.
Även statsminister Stefan Löfven kan alltså ha ett intresse av att haka på Annie Lööfs förslag i dag. Han reser gärna runt i landet, utanför de större städerna, men han behöver också konkreta politiska åtgärder för att försöka mildra missnöjet.
Ganska dyr åtgärd
Samtidigt är det här en ganska dyr åtgärd som totalt beräknas kosta statskassan 2,9 miljarder kronor. Socialdemokraterna brukar hellre vilja ha mer pengar till kommunernas verksamhet, än skattesänkningar för dess invånare.
Å andra sidan innebär 73-punktsprogrammet som förhandlats fram mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att en stor grön skatteväxling ska genomföras. Miljö- och energiskatter ska höjas med 15 miljarder kronor samtidigt som skatten på arbete och företagande sänks lika mycket.
Annie Lööf vill att hennes förslag om höjt grundavdrag i stödområdena ska vara en del i denna skatteväxling. Det skulle kunna motverka folkligt missnöje när bilåkande och annat blir dyrare.
Kvällens tal av Annie Lööf
När Annie Lööf kliver upp på Almedalens scen i kväll kommer det inte enbart att handla om landsbygdsfrågorna, trots att dessa åter lyfts fram av Centerpartiet de senaste åren. Hennes tal kommer också att handla om klimat- och miljö samt aktuella frågor som rör integration och trygghet, för att ta några exempel.
Gotland är ett av Centerpartiets starkaste fästen och publiken i Almedalen brukar vara stor när centerledaren håller tal. Läget för partiet är dessutom ganska ljust.
Centerpartiet stärkta
Centerpartiet har gått stärkt ur höstens och vinterns utdragna regeringsbildning, trots anklagelser om svek och förräderi av borgerliga kritiker. I SVT/Novus senaste väljarbarometer får partiet drygt tio procent, vilket är klart bättre än valresultatet förra året.
För Centerpartiet finns alltså inte några politiska skäl att bryta överenskommelsen med regeringen. Både Annie Lööf och Stefan Löfven är också tydliga i sina besked att de vill fullfölja det politiska program de kommit överens om.
Det innebär också en skillnad för Annie Lööf när hon kliver upp i talarstolen i kväll jämfört med tidigare somrar. Hon kan inte ha Socialdemokraterna och Stefan Löfven som den främsta måltavlan för sin kritik längre. Nu är de ju samarbetspartier.