Novus undersökning om väljarnas viktigaste politiska frågor visar återigen att sjukvården ligger i topp på 66 procent (+3). Sjukvården brukar ligga i topp, men sällan med så här bred marginal. Det är 17 procentenheter ner till övriga sakfrågor!
Det finns också andra tydliga förändringar som kan härledas till den utdragna coronapandemin. Äldreomsorgen blir allt viktigare för väljarna. Det är en direkt konsekvens av de brister inom äldreomsorgen som har blottlagts av pandemin. Visserligen är det inga nya brister, men det är först nu som de på allvar har börjat diskuteras.
Dessutom har medierapporteringen varit omfattande om hur pandemin slagit mot äldre och äldreboenden, vilket också har bidragit till denna opinionsförändring. Novus undersökning visar att 45 procent (+7) nu anser att äldreomsorgen är en av de viktigaste politiska frågorna.
Coronapandemin påverkar
Invandring/integration är fortsatt en av de absolut viktigaste frågorna för väljarna. Däremot tappar den signifikant betydelse till 49 procent (-5). Det samma gäller lag och ordning som också hamnar på 49 procent (-5). Båda dessa frågor är alltså fortsatt viktiga för väljarna, men mindre viktiga i dag än tidigare. Den kanske viktigaste förklaringen är att coronapandemin helt enkelt har tryckt ut dem från den politiska agendan.
Sällan eller aldrig har nämligen en enda fråga så totalt dominerat medierapporteringen och den politiska debatten som coronakrisen det senaste året. Coronapandemin innebär dessutom att många människor är oroliga för att själva bli sjuka, vilket sannolikt också bidrar till opinionsförändringen. Samtidigt har nyheter om grova brott och gängkriminalitet fått mindre utrymme i medierna. När det gäller invandring/integration spelar det säkert också roll att det svenska asylmottagandet minskat kraftigt de senaste åren.
Vi har även sett hur Sverigedemokraterna successivt har tappat väljare under pandemin. Det har en direkt koppling till att väljarna nedprioriterar deras huvudfrågor, migration och brottslighet.
S har skäl att oroa sig
Socialdemokraterna har visserligen både ökat och tappat under pandemin, men ligger fortfarande över nivåerna strax innan virusutbrottet. Socialdemokraterna är traditionellt sett starka i frågor som rör välfärd, sjukvård och äldreomsorg. Även om partiet nu tappar förtroende inom just äldreomsorgen är det uppenbart inget annat parti som lyckats vinna på den frågan. Socialdemokraterna har ändå skäl att oroa sig. Allt tyder på att den politiska kritiken blir hård mot hur regeringen har agerat under pandemin, vilket riskerar att slå mot framför allt Socialdemokraterna.
Samtidigt är det oklart hur bestående dessa förändringar av väljarnas viktigaste frågor kommer att bli. Men sannolikt kommer de att påverka svensk politik över valrörelsen nästa år.
Även om pandemin ebbar ut lär det bli diskussion och debatt kring den svenska strategin och de granskningar som pågår av Sveriges agerande. Å andra sidan vet vi att minnet är kort och ett exempel på det är hur snabbt frågefokus förändrades i somras, när smittspridningen avtog och många trodde att det värsta var över. Då dröjde det inte länge förrän debatten återigen mest handlade om migration och brottslighet.
Oavsett vad lär de frågor som aktualiserats under pandemin följa med in i nästa valrörelse och vara viktiga beståndsdelar även där. Frågan är hur utslagsgivande de blir på valdagen.