• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Erik G Svensson/TT

SVT/Novus: Äldreomsorgen allt viktigare för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Invandring och integration, men även lag och ordning minskar i betydelse för väljarna, enligt en ny undersökning från Novus.

Samtidigt anser väljarna att äldreomsorgen blivit allt viktigare.

– Ökningen är signifikant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Jämfört med november 2020 klassas äldreomsorgen som allt viktigare. Äldreomsorgen är nu på femte plats när de viktigaste frågorna rankas, inte långt efter skolan.

– Den är inte ovanligt hög, men däremot så är det en signifikant uppgång, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Några väljare som SVT pratat med menar också att äldreomsorgen blivit allt viktigare då coronapandemin blottlagt Sveriges brister inom äldreomsorgen.

– För egen del känner jag en oro. Jag har ju kommit upp i riskgruppen och jag har kol exempelvis. Om det inte sker någon förändring nu kommer det inte göras senare heller, säger Peter Bagge.

– Det är såklart jätteviktigt med äldreomsorgen, speciellt nu under pandemin då de är allra mest utsatta, säger Mattias Hedström.

Det är fortsatt Socialdemokraterna som har störst förtroende i äldreomsorgen. Däremot så har det skett en signifikant nedgång med fem procentenheter till 16 procent. Men inget parti har tagit över frågan och efter Socialdemokraterna har Vänsterpartiet och Kristdemokraterna störst förtroende med 12 respektive 11 procent.

Enligt undersökningen från Novus befäster sjukvården sin plats som väljarnas viktigaste fråga. På andra plats finns fortsatt invandring/integration samt lag och ordning, men frågorna anses ha tappat i betydelse. Sedan i november har de sjunkit med sex procentenheter, vilket är signifikant ned jämfört med november.

– Lag och ordning tappar sannolikt eftersom att det inte har rapporterats så mycket om grova våldsbrott på ett ett tag. Under sommaren var det ett stort fokus som tog över fokus från coronahanteringen, säger Torbjörn Sjöström.

De anses vara viktigaste frågorna

Procent av befolkningen. Ändring jämfört med november 2020 inom parentes.

1. Sjukvården 66% (+3)

2. Invandring/integration 49% (-6)

3. Lag och ordning 49% (-6)

4. Skola och utbildning 47% (-2)

5. Äldreomsorg 45% (+7)

6. Miljö och klimat 38% (0)

7. Jobb/Sysselsättning 33% (-2)

8. Landets ekonomi 32% (-4)

9. Pensioner 27 % (+2)

10. Jämställdhet 22 % (+2)

Om undersökningen: Det är 1 000 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som besvarat undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 44 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1786 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.