I maj 2019 fick Kristdemokraterna 10,7 procent av väljarstödet i SVT/Novus väljarbarometer. Förra mandatperiodens stora krisparti hade stått för en remarkabel uppgång i opinionen, en uppgång som började i valrörelsen 2018 för att kulminera våren 2019.
Sedan började eländet. Först var det anklagelser mot riksdagsledamoten Lars Adaktusson och hur han röstat i abortfrågor i Europaparlamentet. För många nytillkomna sympatisörer blev det också, efter partiets retorik, en överraskning att KD i riksdagen röstade för en mer generös anhöriginvandring.
När sedan coronakrisen slog igenom med full kraft förändrade det helt fokus för samhällsdebatten, vilket har slagit hårt mot Kristdemokraterna.
Coronakritik tystnade
Partiet fick svårigheter att göra sin röst hörd. Ebba Busch försökte visserligen, bland annat genom anklagelser mot statsminister Stefan Löfven för höga dödstal på äldreboenden. När det visade sig att Stockholm var en hårt drabbad region, där partiledarens egna partikamrater hade makten, tystnade dock denna kritik i allt väsentligt.
Under pandemin har KD-ledarens privatliv också uppmärksammats på ett för henne och partiet mindre fördelaktigt sätt. Hon har synts på upprymda festbilder trots råden om fysisk distansering. En känd influencer har samtidigt skrutit med hur partiledarens livvakter agerat taxi åt henne efter en festkväll på stan.
Partiet ska värna äldre
Och som om detta inte vore nog har Ebba Busch dessutom bestämt sig för att stämma en 83-åring som inte vill fullfölja en bostadsaffär med henne.
Inom Kristdemokraterna finns en betydande oro att framför allt rättstvisten kring bostadsaffären kan drabba partiet negativt. Att värna just de äldre och svaga har varit Kristdemokraternas paradfråga under lång tid.
Oavsett om Ebba Busch har rätt eller fel juridiskt skapar denna rättstvist möjligheter för hennes politiska motståndare att utmåla henne som kall och hjärtlös.
Halverat stöd sedan 2019
Hur har då opinionsstödet för partiet utvecklats? Ja, på ett och ett halvt år, sedan maj 2019, har Kristdemokraterna tappat från 10,7 procent till 4,6 procent i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Partiets väljarstöd har alltså mer än halverats under den här perioden.
Det handlar om 350 000 sympatisörer som lämnat partiet. Enligt Novus analys har de flesta gått till Moderaterna och till Sverigedemokraterna. Utvecklingen innebär en risk för Kristdemokraterna att åter blir ett krisparti.
Samtidigt har opinionsutvecklingen under pandemin visat att flera av de mindre partierna haft det svårt. Även Kristdemokraterna ser ut att ha drabbats av detta. I stället är det de båda traditionella maktpartierna i Sverige, Socialdemokraterna och Moderaterna, som klarat sig bäst, även om Sverigedemokraterna nu kan vara på väg att återhämta sig.
Liberalerna fortfarande lågt
Liberalerna ligger fortsatt illa till på 2,6 procent, Miljöpartiet balanserar på 4,0 procent och nu kan alltså även Kristdemokraterna vara på väg att närma sig riksdagsspärren. Även för Moderaterna är det dåliga nyheter.
Krymper Kristdemokraterna innebär det sämre förutsättningar för en konservativ regering efter nästa val, något som allt mer blivit ett förstahandsalternativ för M-ledaren Ulf Kristersson.